Рецепти с череши и вишни

На Черешова Задушница сладките плодове са най-търсените на пазара.

От плодовете става не само десерт, а и изтънчена добавка към месо

Чистенето на костилките изисква специални умения

Цените на черешите в момента не предполагат да ги ядем по друг начин, освен пресни, но с наближаването на лятото и зреенето на реколтата този вкусен плод вероятно ще стане достъпен за повече хора. В нашата традиционна кухня черешите и вишните, които се появяват скоро след тях, имат своето приложение предимно в приготвянето на различни сладкиши, сладка, компоти, като украса на торти и кремове. Напоследък все повече влизат в състава на модерните смутита. 
По-рядко сладко-киселите плодове се използват в комбинация с месо, предимно пилешко, но също дивеч и свинско. Зависи от желанието на кулинарите да експериментират. От вишните се приготвя сос, който подчертава вкуса на месото и придава изтънченост на ястието. 

Изваждането на костилките може да стане със специален уред (използва се и за маслини), но повечето домакини просто разрязват плода на две с нож. По-специални умения изисква чистенето на костилката с губерка или безопасна игла и ако баба ви не ви е научила като дете, едва ли ще успеете. Тази манипулация се прави, когато искате да запазите плода цял – например за сладко. И една тънкост – белите череши потъмняват бързо, още докато ги чистите, затова веднага се пускат във водата със захарта, в която ще ги варите. 

Сладкиш с череши

Необходими продукти:
4 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
1,5 ч. ч. захар
200 г масло
1 ванилия
1 бакпулвер
3 ч. ч. брашно
500 г череши (вишни) без костилки
галета (грис)
пудра захар

Начин на приготвяне:
Към разбитите яйца се прибавят млякото, захарта, маслото, ванилията. Бакпулверът се смесва с брашното и се пресява върху сместа. Разбърква се добре и се изсипва в намазана и набрашнена тавичка. Отгоре се набучкват черешите, оваляни в галета (грис, брашно). Не се натискат силно, защото те сами потъват в тестото. Пече се 20-25 минути – в началото на 220 градуса, после на 180. Сладкишът се реже на квадрати, докато е топъл. Когато се охлади, се поръсва с пудра захар.

Баница с череши

Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
60 г орехи
60 г бисквити
300-400 г череши (вишни) без костилки
3 с. л. пудра захар
1 ч. л. канела
60 г масло
50 мл олио

Начин на приготвяне:
Черешите се нарязват на половинки, орехите и бисквитите се смилат, маслото се разтопява и се смесва с олиото. Смесват се орехите, бисквитите, пудрата захар и канелата. Корите се вземат по две, но всяка от тях се маже с мазнина. От дългата им страна се слага от плънката, отгоре се нареждат череши и корите се навиват, като краищата се подгъват навътре, за да не излезе пълнежът. Подреждат се в тава и се нарязват на парчета. Отгоре се намазват със смес от масло и олио. Баницата се пече в предварително загрята фурна отначало на 100 градуса, за да се поизпари сокът от плодовете, а после на 170, до златисто – около 20 минути. Когато се охлади, се поръсва с пудра захар.

Свинско бонфиле с череши

Необходими продукти:
1 свинско бонфиле 600-700 г
25-30 череши
1 лайм
2 глави лук шалот
4 с. л. зехтин
2 с. л. олио
20 стръка пресен кориандър
сол

Начин на приготвяне: 
Приготвя се марината от едната глава лук, нарязана на ситно, половината кориандър, сока от половината лайм и 2 лъжици зехтин. Бонфилето (цяло) се почиства от ципите и се поставя в маринатата. Държи се 2 часа в хладилник. Черешите се почистват от костилките и се нарязват на дребни парченца. Добавят се втората глава лук, нарязана на ситно, останалият кориандър на ситно, сокът от другата половинка лайм и още 2 лъжици зехтин. Всичко се разбърква и също се оставя в хладилника да се смесят ароматите. В дълбок тиган се загрява олиото. Бонфилето се изважда от маринатата и се запечатва от всички страни на силен огън. Добавя се 1 ч. ч. вода, посолява се на вкус и се оставя да къкри на слаб огън още 25 минути, докато течността почти изври, като месото се обръща от време на време. Втори вариант: след като запечатате месото, може да го изпечете във фурна на 180 градуса. Готовото месо се оставя да почине 5 минути и се нарязва на порции. Поднася се с черешовата смес и гарнитура от зеленчуци по желание.

Пиле с вишнев сос

Необходими продукти:
1 пиле, цяло
125 г масло
1 ч. ч. червено вино
1 с. л. соев сос
2 с. л. брашно
2 ч. ч. вишни без костилки
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Пилето се натрива със сол и черен пипер, намазва се с масло (или маслото се шпикова на няколко места под кожата) и се изпича в плик. Когато е готово, се изважда, а сосът от печенето се сипва в тиган. Добавя се виното и се кипва. Внимателно и с постоянно бъркане се сипва брашното, предварително размито в малко студена вода, за да не остане на бучки. Когато сосът започне да се сгъстява, се добавят нарязаните вишни и останалото масло. Гответе още 5-7 минути. Преди да сервирате, полейте пилето с горещия вишнев сос.

Хит на седмицата

Кейк с вишни

Необходими продукти:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода, равна
3 ч. ч. брашно
100 г масло
2 яйца
500 г вишни (череши) без костилки
1 ванилия
галета (грис)
пудра захар

Начин на приготвяне:
Захарта, киселото мляко със содата, яйцата, брашното, маслото и ванилията се разбъркват с миксер. Тавичката се маже с масло и се поръсва с брашно или се застила с хартия за печене – намазнена. Сместа се изсипва в тавичката, отгоре се разпределят вишните (черешите), оваляни в галета (грис, брашно), която да поеме течността, отделяна от плодовете. Пече се отначало на силна фурна – 220 градуса, която после се намалява на 180, до златист цвят – около 20-25 минути. Сладкишът се нарязва, докато е топъл, защото иначе ще се натроши. Поръсва се с пудра захар, когато се поохлади.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме