Супата сгрява и душата, и стомаха

Супа се готви лесно, повече време отива за почистване и нарязване на продуктите.

Рецепти за зимата

Събужда вкусовите рецептори за основното ястие

В застройката слагайте само жълтъци, за да не се пресече

Дори да твърдите, че не обичате супа, трябва да признаете, че през зимата това ястие играе много важна роля. Топлата супа сгрява стомаха и доставя удоволствие на душата. Не случайно в книгите за здравословно хранене пилешката супа е поставена редом с лекарствата срещу простуда и грип.

Супата е прелюдия към основното ястие, подготвя стомаха за него. Веществата в нея събуждат вкусовите рецептори, подсещат ни, че сме гладни. Не трябва обаче да прекаляваме с количествата, защото няма да ни остане място за друга храна. По-тежките, мазни и гъсти супи могат да се консумират вместо основно ястие.

Приготвянето има няколко основни правила. Месото задължително се слага в студена вода, докато зеленчуците се пускат във вряща в последователност според времето им на варене. Морковите, целината, лукът се нуждаят от повече време, затова се слагат първи, картофите - последни. Ако в рецептата има домати, те се добавят последни, защото могат да попречат на останалите да уврат. Фидето също се пуска накрая. След добавянето на всяка съставка се изчаква супата да заври отново.

Самото варене става на тих огън. Супата се соли в края на готвенето, а другите подправки се слагат десетина минути преди тя да е готова. Ако решите да направите застройка за по-голяма плътност, използвайте само жълтъците на яйцата. Така застройката няма да се пресече.

Телешко варено

Необходими продукти:
800 г. телешки джолан
10-15 зърна черен пипер
3 дафинови листа
сол, черен пипер, магданоз
1 глава лук
2 моркова
3 картофа
100 г. глава целина
50 мл олио

Начин на приготвяне:
Нарязваме телешкия джолан на кубчета, слагаме го в дълбока тенджера и заливаме с 4 л студена вода. След като заври, го отпенваме няколко пъти и добавяме черния пипер, дафиновия лист, дръжките на магданоза. Варим около 2 ч. и 30 мин., до готовност на месото. В друга тенджера без мазнина запечатваме другите зеленчуци, нарязани на едро, без картофите. Отстраняваме ги от огъня и добавяме в тях олиото. Прецеждаме бульона от месото и го овкусяваме със сол и черен пипер. Слагаме зеленчуците да заврат в бульона, добавяме картофите и свареното месо и готвим до омекване на зеленчуците. Накрая слагаме нарязания на ситно магданоз.

Крем-супа от картофи

Необходими продукти:
1 кг картофи
1/4 малка глава целина
1 глава лук
2 скилидки чесън
70 г масло
2 л пилешки бульон
50 мл течна сметана
100 мл бяло сухо вино
1 ч. л. куркума
4 филийки бекон
сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на кубчета картофите и целината. Накълцайте лука и чесъна. Разтопете маслото в тенджера и запържете лука и чесъна. Добавете картофите и, като разбърквате, загрейте всичко за 5 минути на слаб огън. След това налейте бульона, оставете да заври и варете 15 минути. Добавете сметаната, виното, куркумата и гответе 5 минути. Свалете от огъня и пюрирайте в блендер. Запържете бекона в тиган без мазнина. Супата се овкусява със сол и черен пипер.

Супа със сирене

Необходими продукти:
1 голяма глава лук
60 г. масло
50 г. брашно
500 мл зеленчуков бульон (от 1 кубче)
500 мл прясно мляко
150 г. сирене грюер или ементал
1 голяма връзка див чесън
2 стръка пресен лук
1 щипка кимион
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото, докато стане прозрачен. Поръсваме брашното и го запържваме до златисто, като често разбъркваме. Прибавяме на малки дози млякото и зеленчуковия бульон, като бъркаме непрекъснато, за да не станат бучки. Подправяме, захлупваме и варим на слаб огън 30 минути. През това време отстраняваме кората на сиренето и го настъргваме. Накълцваме дивия чесън, нарязваме на ситно пресния лук. Една трета от сиренето слагаме в супата и бъркаме, докато се разтопи. Останалото сирене, смесено с лука и дивия чесън, поставяме в затоплени чинии. Разсипваме супата в чиниите и сервираме топла. Отгоре може да сложим крутони (кубчета хляб, запържени в масло).

Боб чорба по селски

Необходими продукти:
500 г зрял фасул
2 моркова
2 глави лук
1 домат
50 г брашно
1 с. л. червен пипер
2 чушки
1 ч. л. джоджен
1 вр. магданоз
1 суха люта чушка
200 мл олио
сол

Начин на приготвяне:
Ако не ползвате боб от консерва, го накиснете от предната вечер в студена вода. На следващия ден го отцедете, залейте с 2 л студена вода и го сложете да кипне. След 15 минути излейте водата и сипете 3 л гореща вода. Оставете боба да се вари 90 минути. Ако ползвате консервиран боб, само го кипнете и минете към следващите стъпки. Добавете нарязаните на ситно чушки, моркови и лук. След около час сложете нарязания на ситно домат (може да е от консерва). Сгорещете олиото и запържете в него брашното до златисто. Прибавете червения пипер и като разбърквате, сипете малко от бульона на боба. Върнете запръжката в тенджерата с боба, като не спирате да бъркате. Кипнете за 5 минути и свалете от огъня. Добавете наситнения магданоз и джоджена, може и суха люта чушка по желание.

Хит на седмицата

Пилешка супа с броколи

Необходими продукти:

2 цели пилешки бутчета
2 картофа
1 малка глава лук (1 стрък праз лук)
1 морков
1 стрък целина
200 г. броколи
сол, черен пипер, лимонов сок

Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода и се оставят настрана да изстинат. След това се обезкостяват и накъсват. В бульона се добавят нарязаните картофи, морков, лук (или бялата част на 1 стрък праз лук) и целина, връща се и месото. Десет минути, след като заври, се слагат накъсаните броколи. Вари се още 5-10 минути. При сервиране супата се поръсва с черен пипер и няколко капки лимонов сок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме