Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Купувате ли хранителни добавки? Вероятно да, вече едва ли има човек, който да не прибягва до тях. В условията на пандемия нарасна славата на добавки като селен, цинк, витамин С, кверцетин, а продажбите на антибиотици скочиха до небесата.
Само че приемайки добавки, без да обърнем внимание на храненето, едва ли укрепваме своя имунитет. А природната аптека предлага толкова много съкровища, истински природни антибиотици и имуностимуланти, които помагат да бъдем здрави и да посрещнем сезонните вируси без страничните ефекти на химическите препарати. Припомняме няколко български супер храни, достъпни на всеки есенен пазар.
За сърцето: Райска ябълка.
Този плод неслучайно има формата на сърце - той е изключително полезен за този важен орган и кръвоносните съдове, регулира кръвното налягане със своето високо съдържание на желязо и витамини А, В и С. Райската ябълка се препоръчва и на хора, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза, защото съдържа добро количество йод. В древността със сок от райска ябълка са лекували настинки и анемия. И още една ценна съставка на райската ябълка наред с фруктозата, органичните киселини и минералите - това е пектинът. А огненият є цвят се дължи на бетакаротина, който защитава здравето на кожата и очите.
За черния дроб: Хинап
Древната китайска медицина е използвала всички части на хинапа - кората, листата, костилката, плодовете. С отвара от смлените му костилки например се лекували нервно разстройство и аритмия на сърцето от хилядолетия.
Хинапът се отглежда и у нас и с отвара от изсушените му плодчета бабите ни лекували кашлица и простуда. Известно е, че растението съдържа в пъти повече витамин С от портокалите например и всъщност е истински природен антибиотик. Отварата от кори на хинап пречиства черния дроб, нормализира метаболизма. Хора, прекарали хепатит, се възстановяват бързо с такава отвара.
Хинапът има още едно удивително свойство: потиска глада за сладко и служи като естествен подсладител - точно като фурмите. Ако опитате захар, след като сте сдъвкали листо хинап, захарта ще има вкус на... пясък! Затова плодчетата и листата са ценни за диабетици - съдържат фитохимикали, които регулират кръвната захар.
За стомаха: Земна ябълка
Сега е времето на тези не дотам красиви, но хрупкави, свежи и толкова полезни за здравето ни грудки. Наречена от един английски градинар “храна, подходяща повече за свине, отколкото за хора”, земната ябълка днес е истински деликатес, точно както трюфелите, също любима храна на симпатичните прасета. За разлика от трюфелите обаче земната ябълка или гулията, както още се нарича, е евтина и достъпна. Най-важната є съставка сред изобилието от витамини и соли, е инулинът. Това е уникален природен полизахарид, който в земната ябълка действа като пребиотик. С богатството си от фибри стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора.
Спомага за усвояване на калция в организма, намалява триглицеридите и лошия холестерол, стимулира борбата на организма с възпаленията. По съдържание на желязо земната ябълка превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото. Съдържа още незаменими киселини, каротин, калий, калций, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали. Този букет от минерали подпомага прекрасно имунната система.
За белите дробове и синусите: Хрян
Хрянът е шампион сред природните антибиотици! Заради особената миризма и острия си вкус е недооценен, въпреки че съдържа повече витамин С от лимона и повече глюкозинати (фитохимикали) от броколито, за които науката твърди, че имат противотуморно действие. В него има синапено масло, блокиращо растежа на болестотворните бактерии, особено на тези, които причиняват синузит.
И затова недолюбваният хрян се използва много успешно при сенна хрема, бронхити, настинки, кашлица, пневмонии и синузити - като лапи, които облекчават дишането (може в лапите да се настърже малко кора от лимон, за да неутрализира лютия аромат). Съдържа още калий, така полезен за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, фосфор, желязо, магнезий и цинк.
За сърцето и кръвоносната система: Глог
Една от най-популярните хранителни добавки е мента-глог-валериан. Много хора я вземат в състояние на стрес, аритмия на сърцето, безсъние. Добрият стар и забравен глог, който вирее навсякъде у нас обаче върши чудесно цялата тази работа на добавката съвсем сам и... безплатно. Достатъчно е да имате изсушен глог у дома или дори да похапвате пресен глог. Настойка или чай от глог може да се включи в лечението на различни заболявания на сърдечно-съдовата система, включително ангина пекторис, функционални сърдечни разстройства, аритмии, ранни прояви на циркулаторна недостатъчност в напреднала възраст, нарушено кръвообращение.
За бъбреците: Мушмули
В нашата народна медицина мушмулите винаги са били на почит. С пресни мушмули, пасирани, са лекувани бъбречни колики, бъбречни заболявания, заболявания на жлъчката. Чай от листа на мушмули се давал при инфекции на стомаха и на устната кухина, причинени от бактерии, например ангина. Днес този вкусен есенен плод е доста пренебрегнат, защото не е добре познат. Както всеки друг плод, и в мушмулите се открива букет от хранителни вещества- органични киселини, фитохимикали, витамини и минерали, сред които са желязо, калий, натрий, фосфор и други.
Мушмулите дължат чудесния си ефект върху здравето на фибрите, скорбялата, пектина и органичните киселини, най-вече ябълчена, лимонена и винена, които подпомагат пречистването на кръвта и укрепват кръвоносните съдове.
За щитовидната жлеза: Орехи
Отдавна народната медицина е направила връзка между ядката на ореха и формата на щитовидната жлеза. Селенът, така полезен за жлезата, се намира в голяма концентрация в орехите.
Пресните (и не само пресните) български орехи са истинска супер храна с високото си съдържание на селен, йод, желязо, калций, манган и витамини А, В и Е, фолиева киселина, микроелементи. Подпомагат и работата на мозъка, снабдяват тялото с протеини, подобряват дейността на сърцето с високото си съдържание на алфа линоленова киселина, една от основните омега 3 мастни киселини, подобни на тези в мазната риба като сьомга и скумрия. Чудесна е и комбинацията мед и орехи. Може сами да си приготвите бурканче мед с орехи, а може просто да приемате орехите с лъжичка мед, ако нямате висока кръвна захар.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш