Борисов за споразумението ЕС-Канада: Търговията, бизнесът, глобалният свят съществуват още при Цар Асен II

"Колегите знаят, че търговията, бизнесът, глобалният свят съществуват още при Цар Асен II, когато сме давали на хърватите без никакви данъци да пазаруват и да търгуват в България. Сиреч, още тогава някакви европейски норми са важали. Европейската икономика не е по-слаба от канадската, та да ни залеят, или европейското селско стопанство да бъде потопено от канадското."

Това казва премиерът Бойко Борисов по време на обсъждането на споразумението СЕТА на правителственото заседание в сряда, стенограма от което е публикувана снощи.

"Едно такова мащабно споразумение за глобализация, за евроатлантическата общност, нека да я наречем така, е добро. Въпросът, всъщност, е, че ние трябва да гарантираме за нашия бизнес същите условия, каквито имат Чехия, Полша, Словакия. Ние дори спрямо тях, ако реферираме, не бихме имали същите възможности. Затова казваме: отказ, дайте ни същите условия. Как ще го направят канадците, в края на краищата си е тяхна работа. Утре нас ще ни пита парламентът и ще кажат – защо вие се съгласихте, и т. н.", аргументира се министър-председателят.

"До петък, но ние сме сряда и днес минава точката. Ние не можем да напишем „ако“. Днес е така, даваме им шанс да направят необходимото, защото ние също трябва да обясним на обществото защо сме взели това решение, на Народното събрание, защото ще искаме да се ратифицира", обяснява Борисов.

 

Пълният текст на дискусията:

 

БОЙКО БОРИСОВ: Даниел Митов!

ДАНИЕЛ МИТОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, по отношение на предстоящия Европейски съвет има няколко основни теми, които ще бъдат обсъждани. Едната е споразумението с Канада, другата е отношенията с Русия и, разбира се, ще се дискутира Сирия и ситуацията в Алепо.

По отношение на Сирия на Съвет „Външни работи“ дебатът беше изключително тежък, почти четири часа, като едно от големите притеснения бе, че при спиране на бомбардировките и отваряне на хуманитарен маршрут за излизане на цивилни граждани от града това може да предизвика поредна бежанска вълна в посока Европа.

В заключенията на Съвет „Външни работи“ по отношение на Алепо има два много важни елемента, най-важният от тях е свързан с призива към Русия и режима в Дамаск да прекратят незабавно бомбардировките над цивилно население в Алепо. Вие знаете, че там и болници бяха разрушени, и жилищни сгради, и училища, абсолютно безкомпромисни бомбардировки, което Русия и режимът оправдават с факта, че според тях там има около хиляда човека на Ал-Нусра. По изчисления на държавите-членки на Европейския съюз, те са между 200 и 400, но дори хиляда да са това не дава никакъв повод Русия и режимът да бомбардират училища, болници и жилищни сгради.

В държавите-членки на ЕС се трупа гняв от случващото се, и ако това продължава, може да се стигне и до по-тежки реакции от страна на Европейския съюз и цялата трансатлантическа общност.

По Канада. За момента България и Румъния запазват резервите си и не даваме съгласие за подписване на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Защо го правим? Въпреки проведените до момента разговори, съвместно с комисар Аврамопулос, а господин премиерът отделно имаше разговор с министър-председателя Трюдо, в рамките на тези разговори бе създадена определена рамка за сваляне на канадските визи за българи и румънци, но до момента, въпреки че има поет ангажимент от страна на канадците до 1 декември 2017 години визите да бъдат премахнати, този ангажимент е неформален. Ние настояваме – както България, така и Румъния, преди да подпишем СЕТА Канада да формализира по някакъв начин своя ангажимент, най-малкото чрез политическо заявление или през решение на тяхното правителство. Необходимо ни е потвърждаване на ангажимента, който са поели, за да можем ние да получим устойчиви гаранции, че изготвеният план за вдигане на визите до 1 декември 2017 година ще бъде изпълнен.

Първият етап е премахване до 1 май 2017 г. на визите за граждани, които имат валидни американски визи или са получавали преди канадски визи, а следващият етап предвижда до 1 декември 2017 г. пълно премахване на всички ограничения. За да се случи това обаче, ние настояваме да получим съответните гаранции, както вече споменах.

Формално СЕТА и визите нямат нищо общо, но както спрямо България Механизмът за проверка и Шенген се обвързват, така и ние си позволихме да обвържем едното и другото, тъй като не можем да обясним на българските граждани, на българския бизнес как така няма да се възползват в пълна степен от възможностите, които предлага търговското споразумение. И затова сме твърди в позицията си и докрай ще отстояваме идеята, че трябва все пак да получим гаранции, че визовият режим с Канада ще падне, преди да подпишем самото споразумение.

Между другото, помните ли как хора от левицата, преди да станем член на Европейския съюз, ни убеждаваха и много активно се включиха в кампания, в която твърдяха, че когато влезем в ЕС българската икономика ще се срине, няма да има индустрия в България, няма да има селско стопанство, чуждите стоки ще ни залеят, ще ни ограбят. От 2007 г. насам всички знаем цифрите, българската икономика само расте. Конкурентна икономика не може да се развива в среда на изолация. За да генерираш растеж на брутния вътрешен продукт и да генерираш конкурентоспособност, трябва да изнасяш, а за да изнасяш трябва да си свързан с други икономики. Това са елементарни неща, за които няма какво да си ги говорим. Но това е парадигмата, в която работим, а онези работят в тяхната си друга – левичарска, протекционистка и не знам каква още.

БОЙКО БОРИСОВ: Или ако трябва да обобщя, в глобалния свят колкото повече пазари се отварят и в едната, и в другата посока, дават повече шанс.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Точно така е. Плюс това, в среда, в която определени икономически отношения са проблемни поради геополитически причини, евроатлантическият свят трябва да постига повече икономическа синергия, за да създава повече възможности за икономиките си. Това е важно както за България, така и за цяла Европа, така и за Канада и всички останали държави, които сме част именно от този свят.

БОЙКО БОРИСОВ: С една дума, бихме подкрепили и внесли в Парламента за ратификация това споразумение с Канада, само ако имаме необратими гаранции от страна на канадското правителство, че визите за всички български граждани ще паднат и няма да имат инструмент да се откажат впоследствие от това. Това са двете важни неща, според мен, за нашата позиция и затова ние потвърждаваме отказа си, за да може да стане дискусия в Съвета и съответно да видим тези гаранции.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Господин премиер, вследствие на усилията, които положихме, все пак канадската страна досега не е дала такива гаранции. До петък, ако се съгласят, да го направят...

БОЙКО БОРИСОВ: До петък, но ние сме сряда и днес минава точката. Ние не можем да напишем „ако“. Днес е така, даваме им шанс да направят необходимото, защото ние също трябва да обясним на обществото защо сме взели това решение, на Народното събрание, защото ще искаме да се ратифицира. И ако ми зададат въпроса: „Кое ти гарантира, че ще паднат визите за всички български граждани?”, ние казваме: „Така казаха те”. „А защо не го напишат?” – „Защото имат вътрешнополитически проблеми”. Сериозно ли е? Не е сериозно въобще така да го поднесем на парламента. Затова, да бъдат така любезни, ако интересът на Съюза и на Канада е общ, да направят така, както е за всички европейски държави. Защото само две от тях имаме проблеми с визите – България и Румъния. Така че, това е един прекрасен момент Европейският съюз да реши и нашия въпрос по тази тема.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Така е и тук трябва да пледираме за солидарност от страна на всички европейски държави. В крайна сметка, през цялото време говорим за единство, за съюз, за заедност. Сега, в момента има ситуация, в която трябва да проявим такова единство.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Нещо много важно по принцип по този въпрос, имаме и разбиране и подкрепа от страна на Комисията.

Тук не става въпрос за това да отпаднат туристическите визи за българските граждани. Става дума за условието ние да се възползваме от самото споразумение, защото то няма да бъде еднакво прилагано по отношение на България, ако имаме ограничения за тези, които биха осъществили бизнес контакти, биха развивали бизнес в Канада.

Затова не трябва да го принизяваме до ниво туристически отношения. То е част от бизнес отношенията и възможностите за държавата ни. Ние за това настояваме.

БОЙКО БОРИСОВ: То затова самото име на споразумението е външнотърговско.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Защото ние не можем да обясним на нашия бизнес защо не може пълноценно да се възползва от това споразумение.

БОЙКО БОРИСОВ: Точно така и затова взимаме решение за отказ, ако това не ни се гарантира по някакъв начин от Комисията и от Канада.

Колегите знаят, че търговията, бизнесът, глобалният свят съществуват още при Цар Асен II, когато сме давали на хърватите без никакви данъци да пазаруват и да търгуват в България. Сиреч, още тогава някакви европейски норми са важали. Европейската икономика не е по-слаба от канадската, та да ни залеят, или европейското селско стопанство да бъде потопено от канадското.

Едно такова мащабно споразумение за глобализация, за евроатлантическата общност, нека да я наречем така, е добро. Въпросът, всъщност, е, че ние трябва да гарантираме за нашия бизнес същите условия, каквито имат Чехия, Полша, Словакия. Ние дори спрямо тях, ако реферираме, не бихме имали същите възможности. Затова казваме: отказ, дайте ни същите условия. Как ще го направят канадците, в края на краищата си е тяхна работа. Утре нас ще ни пита парламентът и ще кажат – защо вие се съгласихте, и т. н. Затова, мисля, с тези две изречения така да приключим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика