Наши лекари работят по Нобела за медицина

Нобеловата награда за медицина за 2016 г. доказва ползите от лечебното гладуване, което от години прилага у нас д-р Людмила Емилова по системата на Лидия Ковачева. Научното потвърждение идва благодарение на откритието на японския професор Йошинори Осуми, който бе удостоен с отличието, връчвано от Каролинския институт в Стокхолм.

Ученият изяснява механизмите на автофагията - процесът, при който става изчистването и подмладяването на човешките клетки, когато те са в състояние на гладуване.

Аз съм човекът на опита, а той е човекът на науката, но изводите от нашата работа са много близки“, посочи пред „Труд“ д-р Емилова. Резултатите на проф. Осуми могат в някаква степен да доразвият практиката на лекарите у нас, потвърди пред „Труд“ д-р Георги Чалдъков от Лабораторията по клетъчна биология, Катедра по анатомия и хистология на Медицинския университет във Варна, който е работил в Япония.

Докато японският учен търси доказателство как оздравяването се случва на клетъчно ниво, паралелно у нас д-р Емилова наблюдава как хората с техните трилиони клетки се изчистват от болести, именно прилагайки лечебния глад.

Дълбоко съжалявам, че този учен е работил в Япония, а не в България, защото бих му предоставила цялата систематизирана дългогодишна информация на медицинския център с наблюдаване на над 44 000 пациенти за 23 години. Тази информация потвърждава неговата теория и ако това беше учен от България, тогава представете си, Нобеловата награда щеше да дойде у нас“, посочи специалистът.

Д-р Людмила Емилова пред „Труд“:

Надявам се откритието да даде тласък на лекарите

Проф. Осуми още от 70-те години на миналия век работи по този въпрос, но сега вече учените в другите сфери на науката осъзнават колко е важно неговото откритие. Много се надявам, че сегашната Нобелова награда ще даде тласък на лекарите, които разсъждават трезво и искат научни доказателства. Мисля, че тези честни и почтени български лекари, биха се обърнали към лечебното гладуване като начин на профилактика и лечение на болестите. В България има много способни учени, които биха могли да се възползват от опита, който имаме аз и колегите“, заяви пред „Труд“ д-р Людмила Емилова.

Д-р Георги Чалдъков пред „Труд“:

Автофагията е прочистване на клетките

Накратко, гладуването стимулира автофагията - самоизяждането, което е самопрочистване на клетките от изхабени и увредени протеини и структури (органели). Резултатите на професор Йошинори Осуми могат в някаква степен да доразвият практиката на д-р Емилова. Важното за биомедицинската наука и практика е, че след месец, на 10 декември 2016 г. в Стокхолм, Негово величество шведският крал Карл XVI Густаф ще връчи Нобеловата награда за медицина на професора за неговите открития на молекулните механизми, контролиращи автофагията, посочи пред „Труд“ проф. Георги Чалдъков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве