Загуби грозят България заради екомошениците

Над 1 млрд. лв. от еврофондовете ще изгуби България, ако скоро не предприеме стъпки за старт на строежа на лот 3.2 от автомагистрала „Струма“, който минава през Кресненското дефиле.

Предупреждението е на Агенция „Пътна инфраструктура“, а причината - позицията на няколко екологични неправителствени организации, които досега отхвърлят всички проекти за новото трасе. НПО-тата са обединени в коалицията „За да остане природа в България“ и настояват за най-рисковия и скъп вариант – 15.2-километров тунел на стойност 1.2 милиарда лева. Както „Труд“ доказа в десетки свои разследвания по темата, с позицията си зелените за пореден път се опитват да прокарат чужди интереси, зад които стои българския клон на швейцарската офшрока WWF (Световен фонд за дивата природа).

От АПИ предупредиха пред Нова тв, че за участъка от „Струма“ трябва да получим 739 милиона лева. Проектът предвижда съществуващият път през дефилето да стане еднопосочен, а другата посока да бъде изведена извън него в чисто нов участък. „Еколозите“ не са съгласни и с този вариант, като вече искат цялото движение да бъде изкарано от пролома, за да може защитените видове костенурки и пеперуди да не бъдат притеснявани.

Шефът на АПИ Лазар Лазаров обясни, че това ще оскъпи проекта и ще го направи нерентабилен. В същото време ако страната ни не започне да строи скоро, няма да може да усвои 739-те милиона лева А ако „Струма“ не бъде завършена в срок (до 2020 г.), България ще трябва и да върне вече взетите пари за другите участъци, които са готови – те са 538 млн. лв. Така загубите минават 1.1 млрд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България