Цецка Цачева №1 на ГЕРБ за президент

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е най-вероятният кандидат за президент на ГЕРБ. Нейното име било обсъдено на последната изпълнителна комисия в понеделник заедно с това на депутата Пламен Манушев за вице.

Цачева бе първият вариант на управляващите за кандидат за държавен глава. Нейното име се завъртя още през лятото, но след това се отприщиха всевъзможни уговорки около профила на бъдещия президент. Чуха се гласове, че заради сложната геополитическа ситуация е добре партиите да номинират мъже, експерти по националната сигурност или такива с опит във външната политика.

От ГЕРБ не се подадоха на „генералската“ мода, а започнаха упорито да увещават успешния столичен кмет Йорданка Фандъкова да влезе в битката за „Дондуков“ 2. След категоричния й отказ за кратко се завъртя и името на вицепремиера Томислав Дончев. За него обаче бе ясно, че премиерът Бойко Борисов предпочита да остане на сегашния си пост и да продължи да се занимава с еврофондовете.

Междувременно стана ясно, че са правени и сондажи с кмета на Бургас Димитър Николов, който също отказал. В ГЕРБ нямали съмнения, че успешните им кметове е добре да продължат мандатата си начело на местната власт. В търсенето на одобрявани от обществото фигури обаче били принудени да водят разговори и с тях.

След множество сондажи изборът отново се върнал на Цачева, която от десетина дни е със счупено коляно. Това предизвика коментари в социалната мрежа, че ГЕРБ иска да докаже, че и на куц крак ще спечели президентските избори.

Депутати от опозицията коментират, че няма да се изненадат, ако часове преди представянето на кандидата за президент на ГЕРБ, което е насрочено за неделя, самият Борисов реши да влезе в битката за „Дондуков“ 2.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика