Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

В Банско подариха ново „Ауди” по случай откриването на зимния сезон Курортът приветства новия сезон с над 140 награди, концерт на „Ъпсурт” и обилен снеговалеж

Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

ВЕЦ „Въча“ спря работа заради замърсяването на реката, Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК 

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

АБВ искат дефиниране на понятието „обща история“ в договора с Македония

От АБВ настояват да се дефинира ясно в договора за добросъседство с Македония понятието „обща история“. Това заяви председателят на партията Румен Петков по време на дискусия за развитието на отношенията между България и Македония.

Румен Петков изрази за пореден път безпокойство от мълчанието на българските институции. Особено когато грубо се погазва историческата истина. Така според Петков след време македонските институции можели да кажат, че страната ни ги е подкрепила в борбата за техни каузи, предаде БНТ.

„Основното настояване, което ние като политическа сила имаме пред българските институции, е ясно да се дефинира в продължение на договора между България и Македония, ясно да се дефинира понятието „обща история“. Да се дефинира от гледна точка на науката, да се дефинира от гледна точка на истинността в развитието на взаимоотношенията ни от Средновековието до наши дни“, посочи Румен Петков, председател на АБВ.

В речта си в Европарламента македонският премиер Зоран Заев, изброявайки етносите в мултиетническото македонско общество, за първи път спомена и българите, след македонци, албанци, шиптари и роми, отбеляза основателят на АБВ Георги Първанов.

„Това новото сближение е евроатлантически мотивирано. То не произлиза от осъзнатата близост и родство в миналото. Много важно е да се изяснят, да се постигне някакво съгласие по ключови въпроси, какъвто е без съмнение Илинденско-преображенското въстание“, заяви Георги Първанов – президент на България 2002 – 2012 г.

Трябва да докажем, че имаме обща история с Македония и да я дефинираме, допълни още Първанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.