Абсолютна лъжа: Медии обявиха, че САЩ спира Турски поток

Фалшива новина от първа страница на в. “24 часа” от днес

Строителят е длъжен да довърши договора

Експерти са категорични, че санкциите на Вашингтон няма да блокират важни проекти у нас

Фалшива новина, която да удари българските енергийни интереси, пуснаха някои медии у нас. В заглавията - “САЩ спират газовите проекти у нас” и “САЩ налагат санкции на “Балкански поток”“ всъщност няма нищо вярно. Някои сайтове веднага преписаха фалшивата новина и дори я разкрасиха - “САЩ със звучен шамар към Борисов - спират газовите проекти у нас”, написа Фрогнюз.

Всички енергийни експерти, които “Труд” потърси за коментар, обаче опровергаха “новината”. Дори да има санкции от страна на Вашингтон за фирмите, които строят Турски поток, това изобщо не означава, че проектът ще бъде спрян, категорични са те.

Има сключени договори и компаниите, които изпълняват разширението на Турски поток през България и газовата връзка с Гърция, са длъжни да довършат двата проекта. Ако това не се случи по договор, те ще дължат неустойки, посочи пред “Труд” енергийният експерт и председател на “Булатом” Богомил Манчев. Той напомни, че строител на разширението на Турски поток през България е фирма Аркад, която е е от Саудитска Арабия. Няма риск за двата енергийни проекта - Балкански поток и газовата връзка с Гърция, категоричен беше и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. И напомни, че САЩ наложиха санкции и на Северен поток, но този проект беше довършен.

Каква тогава е целта на фалшивата новина за спиране на важни енергийни проекти? От една страна, да се удари правителството в момент, в който има протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов. Така с една измислена новина се отрича на практика всичко свършено от кабинета през последния мандат - рестартирането на АЕЦ “Белене”, разширението на Турски поток през България, засилване на работата по газовите връзки със съседите ни, които позволяват най-накрая да се случи диверсификацията на газ за страната ни.

От друга страна, подобна новина удря по имиджа на САЩ в България. Защото, ако внимателно чуете какво казва главният секретар Майк Помпео, ще разберете, че никъде не се говори за спиране на проекти. Но със заглавие “САЩ спират газовите проекти”, невнимателният читател вече е убеден във вината на Вашингтон.
И не на последно място - удар срещу българските енергийни интереси. Защото подобна новина цели да дискредитира страната пред международните инвеститори, които в момента и без това са малко заради ситуацията с пандемията от коронавирус.

Три години от първата серия мерки

Санкциите срещу „Северен поток 2“ не спряха изграждането

Преди седмица Дания разреши строежа

През 2017 г. Конгресът на САЩ прие законът “За противодействие на враговете на Америка посредством санкции”, в който бяха предвидени специфични мерки срещу правителствата на Русия, Иран и Северна Корея. Проектът за газопровода “Северен поток 2” бе изрично включен като обект на бъдещите санкции, които Вашингтон обявява на редовна база. В същият законодателен акт бе записано, че определени заеми на компании, обвързани с изграждането на тръбопровода, но направени преди приемането на закона, ще бъдат освободени от наказания. Едновременно с това администрацията на президента Доналд Тръмп, който неколкократно настоява в публични изявления, че “Северен поток 2” превръща Европа и най-вече Германия в “заложник на Русия”, редовно обявява нови санкции срещу компаниите, които работят по проекта. Газопроводът бе замразен преди година след оттеглянето на редица западни компании от изграждането му заради риска от американски санкции. В крайна сметка “Газпром” изпрати свой кораб за полагане на тръби, а преди седмица Дания му разреши да завърши строежа на трасето през своя територия.

Христо Казанджиев, газов експерт:

САЩ не споменават Балкански поток

Не мисля, че САЩ имат намерение да налагат санкции върху компаниите, които изграждат Балкански поток. Санкциите, за които говори Помпео, са за Турски поток 2. Разбира се, това може да затрудни изграждането на разширението през България. Проблеми вече има, защото Русия вече загуби интерес към него, заради ниските цени на газа. За България рискът е за ефективността на проекта, което може да доведе до затруднения “Булгартрансгаз” да изпълнява поетите ангажименти по договора.

 

 

Таско Ерменков, зам.-председател на Комисията по енергетика:

Няма санкции, има само намерения 

Това са само намерения на САЩ да наложат санкции на Турски поток и няма реално наложени санкции. България няма да има проблем с осъществяването на газовите проекти, ако вярваме на това, което казват управляващите.

Ако искаме да защитим интересите на България, няма да позволим да бъдат спрени тези енергийни проекти. Да не забравяме, че страната ни изгражда не само Балкански поток, а и терминала за втечнен газ край гръцкото пристанище Александруполис, както и интерконектора с Гърция, като целта на тези проекти е диверсификация на доставките на газ, която България трябва да защитава.

 

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум:

Грешка е да се говори за спиране

Има огромна разлика между спиране на проекти и санкции. Тук се говори за налагане от страна на САЩ на санкции на Турски поток 2, който реално няма да се строи въобще. Тръбата на Турски поток 1 е построена, а това което се прави в България е разширение на нашата газопреносна мрежа, което на практика обезсилва санкциите.

Турски поток 2 трябваше да мине през България, Сърбия, Унгария и беше чист руски геополитически проект. Докато Турски поток 1 е само за Турция.

Сега е важно как ще го отиграят дипломатите. Да се говори за спиране на интерконектора с Гърция е абсолютна грешка, защото той е в интерес и на ЕС, и на САЩ. Там може да влиза втечнен газ от Катар, Египет, Мозамбик и т. н.

Според мен т. нар. Балкански поток е рисков проект, който “Газпром” прави на наш гръб. Защото трябваше той да го построи със свое финансиране. Рискът е за енергийната система на България, ако остане празна тръбата, защото Турция ползва все повече евтин втечнен газ от спот пазарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения