Австралийски каяк изненада Видин

Жегата е непоносима за пристигащите гребци. Снимки: Авторът

ТИД, най-дългата регатата в Европа, навлезе в наши води

Немците са първи на палатките, а балканците - на бирата

„Три чебабче плийс“, поръчва си участничка в регатата „ТИД“, застанала край импровизирана скара-бира на брега на Дунав до крайграничното видинско с. Връв.

70-годишната Морийн от далечна Австралия опитва веднъж в годината вкуса на българското кебапче, когато най-дългата регата в Европа минава по традиция и през наша територия.

Близо сто гребци от Германия, Англия, Холандия, Унгария, България, САЩ и даже от Австралия акостираха в събота на брега на реката за първи път на българска територия. Това е 64-то издание на грандиозния преход, откакто през 1956 г. е сложено началото.

Регатата е дълга 2516 км и продължава около 75 дни. Задължително изискване е да не се участва с моторни лодки. Дългият преход няма състезателен характер и цели хората от различни страни с различни култури да се опознаят.

Австралийката Морийн обяснява, че заедно с три сънароднички се е включила в регатата в сръбския град Мохач. „Това е четвъртото ми участие, за първи път участвах през 2003 година. Идвам заради неповторимата природа и вълнуващите преживявания и се включвам на по-късен етап, защото ми харесва как ни посрещат хората в България. Тук, за разлика от Сърбия, организацията е много добра“, обяснява дамата.

62-годишният Бруно, музикант от градче в околностите на Мюнхен е съвсем лаконичен относно причините да се включва редовно в регата. „Няма какво да разказвам толкова - просто вижте гледката зад мен, тя казва всичко...“, въздъхва немецът.

Веднага след пристигането си германските участници първи започват да разпъват палатките, докато нашенците и сърбите и другите балканци първо налитат на бирата, която грабят от набързо инсталиран край брега хладилник. Преди това обаче пристигащите на групи и поединично изнурени гребци се разхлаждат в Дунава, след като часове наред са гребали в непоносимата жега. В средата на лагера се издига знамето на регатата, край което се извършва паспортна и митническа проверка, тъй като това е първият пристан след преминаването на границата.

Хората сега са видимо изтощени при пристигането, защото днес е един от най-трудните етапи - от сръбския град Бърза паланка насам, обяснява Асен Гаджулов, който е отговорник за водния туризъм към ТД „Бонония“-Видин. Той е редовен участник в най-дългия речен поход и твърди, както и мнозина от чужденците, че най-атрактивен откъм природни забележителности е българският участък от трасето, тъй като ландшафтът тук е изпъстрен с множество острови.

Участниците в гребния поход са на възраст от 9 до към 80 години. Сред тях е и 9 годишния Виктор от Сърбия. Той е придружаван от дядо си и е нещо като талисман на сегашния преход, обясни организаторът на регатата от българска страна Йонко Кожухаров, който от 5 години се занимава с тази дейност. В рамките на речните биваци на импровизирано върху сгъваеми масички „чейнч бюро“ се обменят евро за левове по официалния курс. В края на деня се прави нещо подобно на вечерната проверка в армията. Всяка държава си има отговорник, проверява се по държави дали всички са налице. В неделя от ранни зори към Видин поеха първо германците, а най-накрая балканската диаспора като от брега край село Връв са се включили още 10 души, а от Видин - 30 гребци.

Според организаторите всяка година в речния поход се включват между 600 и 1000 души, но едва около 20-25 от гребците издържат на огромното изпитание, на което са подложени през целия преход от германския град Инголщад до устието на реката в Черно море.

„Принципът ни е един човек - един каяк. Не би трябвало да се носи друг багаж отделно, а само този, който може да се побере в лодката“, обясняват организаторите. Това е видно и от претъпканите с десетки бутилки минерална вода и тоалетни рула и други вещи от първа необходимост лодки.

Според Кожухаров голям проблем са тоалетните по трасето на българска територия. По европейските изисквания, на тридесет души се полага по една тоалетна, а в момента имало инсталирани едва по две тоалетни на определените места за почивка. Би трябвало да са поне по пет, имайки предвид стотиците участници.

В късния следобед в неделя след акостирането във Видин и устройването на палатков лагер в близост до средновековната крепост Баба Вида, участниците в регатата бяха нагостени с чорба от два вида риба в специално приготвена за случая шатра от домакините от местното туристическо дружество „Бонония“. Накрая австралийката Морийн, както и другите участници от по-далечните страни, ще продадат каяците си на символични цени, и догодина пак са на Дунава…

Коментари

Задължително поле