Австрия вдига голяма част от пандемичните мерки от 19 май

Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при спазване на строги норми. На 19 май подновяват дейност туристическият сектор, заведенията за хранене, културните и спортните събития.

На пресконференция днес федералният канцлер Себастиан Курц обяви две тенденции, които са позволили тази голяма крачка към нормалността: бързите темпове на ваксиниране и отрицателната тенденция при новозаразените. За първи път от седем месеца броят на новозаразените за седмица е под 100 на 100 000 души, за първи път от октомври новозаразените в страната са под 1000 души и броят пациентите в интензивните отделения е намалял под 400 души.

Разхлабените мерки включват и някои ограничения, които са ясно формулирани: Отпадат ограниченията за излизане от дома, но в часовете между 22 и 5 ч. в затворени помещения се допуска събиране на максимум четирима възрастни от две домакинства. На открито този лимит е 10 възрастни.

Достъп до каквото и да било - посещение на фризьор, кино, театър, заведение, хотел, фигнесцентър - имат единствено лицата, които представят отрицателен тест, сертификат за получена ваксинация или за прекаран COVID-19. Антигенните тестове важат 48 часа, лабораторните ПСР-тестове - 72 часа. За ваксинираните с "АстраЗенека", "Пфайзер", "Модерна" и "Джонсън енд Джонсън" /еднократната ваксина/ важи правилото - свободният достъп е гарантиран 21 дни след поставяне на първата доза, но за период от три месеца. След поставяне на втора доза е гарантиран свободен достъп в продължение на девет месеца. Засега руската ваксина "Спутник V" не е призната в Австрия. Оздравелите от заболяването са освободени от тестване за шест месеца, зелена светлина получават и хората, които представят тест за антитела, не по-стар от три месеца.

Тържества с максимум 50 участници се допускат след уведомяване на местните власти за събитието седмица преди това, не е разрешено да се предлагат храна и напитки и разстоянието между лицата трябва да бъде минимум два метра.

Мероприятия на закрито с максимум 1500 участници и на открито с максимум 3000 участници са разрешени единствено с получено разрешение от властите при представяне на концепция за предпазване от заразяване. Между групите посетители от различни домакинства е задължителна дистанция от два метра или поне една празна седалка.

В обществения транспорт и влаковете е задължително носенето на маска от типа ФФП2, правилото се отнася и за търговската мрежа при спазване на минимална дистанция от два метра. В големите търговски обекти е въведен и лимит на клиентите и изискване за осигуряване на определена площ за всеки един клиент. В малките магазини се влиза поединично.

В автомобилите, такситата, лифтовете и други превозни средства се допускат максимум две лица с маски на всеки ред седалки, ако не са от едно домакинство. Лифтовете могат да запълват до 50 % от капацитета си.
В заведенията е задължителна регистрацията при посещение, по-дълго от 15 минути. Дистанцията е минимум два метра, на маса са допустими максимум четирима възрастни и шест деца. На открито броят им се увеличава до десет възрастни и до десет деца. Консумация е разрешена само за седящи. При ставане от масата задължително се поставя маска. Заведенията са отворени до 22 ч.

Допуснатите в хотелите лица винаги трябва да носят със себе си документа, по силата на който имат право да пребивават там. Задължително е носенето на маски в общите помещения.

Достъпът във фитнесцентровете е само при условие, че лицата носят маски когато се придвижват в помещенията и спазват дистанция от два метра. По време на тренировка на уредите маската се сваля.
Културните събития също трябва да приключат до 22 ч., строгите мерки за спазване на дистанция и носене на маски са задължителни.

В домовете за възрастни хора се допускат по трима посетители на ден за всеки пациент.
Влизащите в страната са с различен режим в зависимост от държавата, от която пристигат. Общо е задължението да представят отрицателен тест, свидетелство за ваксинация или за прекарано заболяване COVID-19.

Федералният канцлер Себастиан Курц съобщи, че ако положителните тенденции се запазят е възможно най-късно на 1 юли да бъдат разрешени и тържествата с консумация - събирания на различни по-големи групи хора, сватби и други празненства. Също така ще отварят врати и нощните заведения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа