Агентурата рекламира фирмата

Руското посолство в София

Т. нар. Кеймбриджка петорка е била страхотна реклама за съветското разузнаване

Издайничеството си „Шесторката“ ще оправдава с родолюбиви чувства и убеждения 

Тези дни арестуваха шестима души по сигнал на ДАНС с обвинение за шпионаж в полза на Русия. Единият направил пълни признания и е освободен срещу парична гаранция. Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам, сравнимо само с разкриването на "Петорката от Кеймбридж", твърдят гордо от прокуратурата. Сглобил и ръководил шпионската група бивш началник в „Служба военно разузнаване“ (СВИ), наречен от прокуратурата „резидент“. Делото е засекретено, но се просмука информация за кодови имена, оперативни срещи, дешифрирани разговори, аудио и видео записи.

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата. В руски медии Александър Зинкин и Максим Рибкин се сочат за „сътрудници на външното разузнаване“. Напоследък този подход у нас и в редица страни от ЕС се прилага често. Обикновено в пряка връзка с нова фаза на натиск върху Русия от страна на Вашингтон и НАТО. Логично коментатори в медиите бързо свързаха сегашната операция с репликата на президент Байдън за „убиеца Путин“. Ясно е как руската страна ще отговори.

Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация, нарече това „шоу“, което нашите власти правят от 2019 г. на всеки три месеца. Не е права, че у нас набира стремителна скорост антируска риторика. Властите следват указанията на хегемона САЩ, но доста внимателно избягват враждебен тон и остри думи. САЩ не са Главният противник, какъвто ни го налагаше преди 1990 г. Старшият брат, а нашият Главен партньор по НАТО. Неизбежно е него да слушкаме, пълната вина за това носи Москва с „общия си европейски дом“ от 80-те.

На местата на двамата изгонени, които очевидно са от т. нар. военна дипломация, ще изпратят други двама или повече. Има на света няколко държави без армии, но няма без тайни служби. Големите държави разузнават тотално, съседни или далечни страни, противници или съюзници. По различни причини са длъжни да го правят, не само с лоши намерения. От този вятър завет няма, остава противодействието чрез контраразузнаване – вътрешно и външно.

След време съдът ще се произнесе, доколко са пълни и убедителни събраните от ДАНС доказателства, доколко издържано е обвинението на прокуратурата. В пуснатата за публиката информация не се вижда връзката между групата на „резидента“ с изгонените руски дипломати. Някак несръчна, новобранска изглежда историята, а уж я играят кадрови офицери с оперативен опит. Това, че съпругата на 74-годишния бивш служител на СВИ се срещала със съпругите на двамата изгонени, не стига. Ами рускини в чужбина, ще кажат, имат си някакви женски приказки.

И какво като тази съпруга понякога ходи в консулската служба или другаде в посолството? Къде е опасната за държавата и НАТО конспирация, доказани ли са приемо-предавателни операции на класифицирана информация и на пари в хода на документираните срещи? В какво се състои, от кого и как е осъществявано оперативното ръководство на агентурната група? Предполага се едни убедителни факти вече да са налице в засекретеното дело, други да излязат в хода на предварителното производство. Защото има основания за съмнения при подобни случаи.

През 2001 г. с още по-голям шум и тупане в гърдите бяха обвинени в шпионаж о. з. полк. Яни Янев и Лиляна Гешева от СВИ, но осем години по-късно бяха оправдани от ВКС. И в това дело няма никакви доказателства за изнесени секретни документи, споделя Петър Петков, адвокат на един от на обвиняемите. Ако все пак накрая излезе, че такава резидентура от години е действала полезно за Русия, значи нивото и на руските, и на нашите разведчици е паднало много. Агентурата рекламира фирмата и обратно.

Приликите между групата английски агенти, медийно известни като „Кеймбриджката петорка“, и тукашната „Шесторка“ не са съществени. Там съветското разузнаване е привлякло за секретно сътрудничество забележителни личности. Някои със „синя кръв“,с широки връзки по рождение и образование във високите етажи на британското общество. Други направили впечатляващи кариери в научните среди, бизнеса и спецслужбите, с огромни разузнавателни възможности във Великобритания и САЩ. Страхотна реклама за съветската разведка!

Близо 20 години работили активно пред погледите на двете отлични контрарузнавания и дори вътре в тях. Допринесли невероятно много за оцеляването на СССР във войната, после и за превръщането му в свърхсила. Само за един от тях – Ентъни Блант - има данни за моментни колебания дали с дейността си не е навредил на родината. Работили са преди всичко на идейна основа, а не срещу страната си. От съветските нелегали е била вербувана и Оксфордска група за събиране на секретна информация и оказване на влияние в полза на СССР.

Комунистическата идеология цъфти буйно. Ето Смирненски: „Ах, летете, ескадрони! В устрема ви милиони погледи са приковани със надежда и любов.“ Било е! В същото време в разгара си е драматична икономическа криза на капитализма, известна като Голямата депресия. Може смело да се очаква, че ако се докаже издайническата дейност на „Шесторката“ в полза на чужда държава, за главен мотив членовете ѝ ще изтъкват родолюбивите си чувства и убеждения. 

Поне за някои от тях сигурно няма да е лъжа. Знайно е, че за много голям процент българи добрите отношения с Русия са „като слънцето и водата“. И че интересите на САЩ и колективния Запад често се разминават с нашите, случва се и да са обратни. Руското разузнаване има богата база у нас, налице е и опит за работа тук отпреди Освобождението. Така се обяснява, защо тези от „Шесторката“ са работили „за жълти стотинки“. 

Може да допуснем, че групата се е самоорганизирала около „резидента“, самопредложила се на руски военни дипломати, а не са предварително вербувани от тях. Доброволното заявителство с различни мотиви не е рядко явление, особено в периоди на студени и горещи войни. Така може да си обясним някои очевидни нелепости при извършването на рисковани операции, свързани с грубото пренебрегване на агентурно-оперативната обстановка в днешна България, особено при начините за връзка. Слаба реклама за който и да е работодател!

Как иначе да се обясни, че групата е разкрита само за няколко месеца, а всички в нея са преминали подходящо обучение? Оттук е основателното предположение, че от един момент е използвана за подставяне на руското разузнаване, за двойна игра с оглед последващо компрометиране. Не е изключено, че поначало е създадена с тази идея, руските професионалисти са се усъмнили и затова са останали на голямо разстояние. Доловили са почерка на партньорски служби, изглежда си стъпват на краката след страшните поражения през 90-те.

За България обективната политическа среда в Европа и на Балканите става много сложна, крайно трудно прогнозируема, по редица признаци имаме условия на разгаряща се хибридна война. От политиците се изисква дълбока информираност, висока гъвкавост и държавническа отговорност. Каквито качества почти не се забелязват сред претендиращите да са политическа класа. Не са. Илюстрира го и поведението им покрай този шпионски скандал. Най-много до кондиция за колониална администрация го докарват, значи родината ни е в опасност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи