Агенцията по храните състави 26 акта и затвори 4 обекта за продажба на плодове и зеленчуци

Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните съставиха 26 Акта и затвориха 4 обекта за продажба на пресни плодове и зеленчуци. Обект на проверките бяха пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро, търговски вериги и нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци на територията на цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Най много актове 12, са съставени за извършване нерегламентирана продажба в обекти без регистрация по действащото законодателство, 8 акта са за липса на придружаващи документи, доказващи произход и качество. Инспекторите на Областна дирекция по безопасност на храните, град София са съставили 10 акта, ОДБХ, град Варна 4 акта и ОДБХ, град Ловеч 3 акта.

Констатирани са и несъответствия по сградов фонд и оборудване и липса или непълни етикети на предлаганите плодове и зеленчуци. Затворените 4 обекта са на територията на Областна дирекция по безопасност на храните, град София заради лоша материално-техническа база. При извършените общо 1608 проверки са издадени и 57 предписания.

Целта на извънредните проверки бе предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите относно произход, качество и безопасност на плодовете и зеленчуците предлагани на българския пазар.

Коментари

Задължително поле