„Юнайтед“ с нов капитан за дербито на „Анфийлд“

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 18 януари 2020

На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Агроинженеринг-90“ ЕООД: Къде отива водата на язовир Бебреш? Защо всички други ползватели на вода от язовира имат водомери и отчитат и заплащат на държавата всеки ползван литър, а най-големият ползвател - ВиК-дружеството, снабдяващо общината - няма такъв, пита собственикът на МВЕЦ „Бебреш“

Във връзка с многократните медийни изяви на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, ръководството на „Агроинженеринг-90“ ЕООД (собственик на МВЕЦ „Бебреш“) заяви:

Твърденията, че МВЕЦ „Бебреш“ е отговорна за ниското ниво на водите в язовир Бебреш, че „работи нерегламентирано“ и „извън обхвата на своето разрешително“ са абсолютно неверни и манипулативни. МВЕЦ „Бебреш“ притежава Разрешение от Басейнова дирекция „Дунавски район“ за ползване на вода за производство на електрическа енергия в размер на 18 млн. куб. метра годишно. По силата на Споразумение между „Агроинженеринг-90“, „Напоителни системи“ и „ВиК Бебреш“ от 21.08.2018 г., на МВЕЦ „Бебреш“ бяха дадени права да извършва дейност при води до 12,5 метра под преливния ръб на язовир Бебреш. Предвид факта, че по време на подписването на въпросното споразумение „ВиК Бебреш“ беше 100% общинско предприятие, това обстоятелство е отлично известно на Община Ботевград.

Същевременно, МВЕЦ „Бебреш“ напълно спря производствената си дейност на 25.09.2018 г. – преди 470 дни. Оттогава до днес централата е била пускана с цел профилактика на съоръженията общо два пъти – от 20 до 28 май и от 18 до 24 юни 2019 г., като за целта е използвала и заплатила водни количества в размер на 749,6 хил. куб.м. – тоест, минимална част от разрешеното ѝ годишно потребление.

В деня, когато централата приключи своята втора профилактика (24.06.2019 г.), нивото на водите в язовир Бебреш беше 8,9 метра под преливния ръб. Днес, 196 дни по-късно, през които МВЕЦ „Бебреш“ не е работила и не е използвала нито литър вода, това ниво е 18 метра под преливния ръб на язовира – или с цели 9 метра по-ниско.

Редно е кметът Гавалюгов и ръководството на община Ботевград да се откажат от демагогията и да дадат на обществото отговор на следните въпроси:

Къде отива водата на язовир Бебреш? Защо всички други ползватели на вода от язовира имат водомери и отчитат и заплащат на държавата всеки ползван литър, а най-големият ползвател – ВиК-дружеството, снабдяващо общината – няма такъв? Защо, при Разрешение за 2,5 млн. куб. метра годишно потребление на вода от язовир Бебреш, ВиК дружеството източва над 3 пъти повече? Колко от тази потребена вода е заплатена на държавата? Защо язовир Бебреш се ползва от ВиК дружеството като основен водоизточник за питейна вода, след като водата в него не е и никога не е била питейна, а „условно чиста“, и той следва да бъде само допълнителен питеен източник след задължително пречистване? Снабдява ли се ботевградската водна мрежа с вода от язовира през нерегламентирани байпаси?

В заключение, относно изказаните публично „съмнения“ на кмета, че централата можело да работи едва ли не тайно, държим да подчертаем, че както всяка ВЕЦ, така и МВЕЦ „Бебреш“ произвежда не стоки, а електричество, което не може нито да си отнесе вкъщи, нито да скрие в склада. Веднъж произведено, то постъпва в енергийната система на страната и всеки киловатчас от него, както и времето на неговото производство се проследяват и регистрират документално, посочват от „Агроинженеринг-90“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.