Адвокатите на Прокопиев поеха защитата на NEXO

Адвокат Георги Атанасов с клиентите си Галя и Иво Прокопиеви

Адвокатите на медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев официално са поели защитата на двама от четиримата, привлечени като обвиняеми, от криптопирамидата NEXO. Това научи „Труд News“ от източници от Софийския градски съд. Това е поредната връзка между олигархичния кръг „Капитал“ и ръководния екип на NEXO, който от миналия четвъртък е разследван за финансови престъпления, пране на пари, заобикаляне на санкциите срещу Русия и подпомагане на финансови транзакции на свързани с терористичната групировка „Хамас“ лица.

Съоснователят и управляващ партньор на криптобанката NEXO Калин Методиев и оперативният директор на разследваната компания Траян Николов са наели две неизвестни адвокатки от кантората „Доковска, Атанасов и съдружници“, съответно Иглика Василева и Деница Тодорова. Самата кантора е известна с двамата си основатели – Даниела Доковска и Георги Атанасов, както и с адвокат Ина Лулчева, понастоящем заместник-председател на Висшия адвокатски съвет.

Един от най-известните клиенти на Доковска и Атанасов в лично качество е именно олигархът Иво Прокопиев. Двамата му защитници са чести автори в изданията на медийния монополист. В „Капитал“ и „Дневник“ редовно има и хвалебствени статии за Доковска, която бе защитник на Иво Прокопиев по делото за приватизацията на държавния дял от 33% в енергийното дружество ЕВН. По същото дело Лулчева бе защитник на друг от подсъдимите – на бившия министър Трайчо Трайков. Преди десет години Лулчева бе адвокат и на избягалия в Украйна наркобос Евелин Банев - Брендо.

Самият Прокопиев винаги е имал интерес в бизнеса с производството и търговията с електрическа енергия. Адвокат Георги Атанасов пък защитава Галя и Иво Прокопиеви по делата по искове на КПКОНПИ за конфискация на активи и имоти за над 200 млн. лв. заради недоказан произход на средствата.

За момента топ-адвокатите от кантората не са пряко ангажирани по делото, вероятно и защото прокуратурата все още издирва двамата основни играчи в пирамидата NEXO – Антоний Тренчев и Коста Кънчев. Лесно е да се предположи, че със защита на двамата ще се заемат именно някои от триото адвокати – Доковска, Лулчева и Атанасов. Всъщност, Антоний Тренчев и Георги Атанасов се познават добре, тъй като политическата кариера на основателя на NEXO започна от партия Движение „България на гражданите“, а пък адвокатът бе председател на едноименното Сдружение „България на гражданите“. По-късно Георги Атанасов също влезе в политиката, но като член на ръководството на една от партиите на кръга „Капитал“ - тази на Христо Иванов. Оказа се, че 90% от даренията на „Да, България“ за последните парламентарни избори пък са направени от висшия мениджмънт на NEXO, като седем служители в един и същи ден, са дарили по 20 000 лв. от заплатите си за партията с председател Христо Иванов.

Политикът Георги Атанасов с партийния лидер Христо Иванов

Индикации, че адвокатите на Прокопиев са ангажирани със защитата на аферистите от NEXO бе дадена във вторник и сряда и от три медии, които често се оказват „добре информирани“ по дела, по които е ангажирана кантората на Доковска, Лулчева и Атанасов – БТВ, БНР и разбира се „Капитал“. Именно в трите медии се появи анонимна информация, че двама от четиримата обвиняеми по разследването NEXO са обжалвали паричните гаранции в размер от по 1 млн. лв.

Проверка в Софийския градски съд установи, че това действително е така – Калин Методиев е поискал чрез адвокат Иглика Василева намаляване на паричната гаранция и отмяна на забраната да пътува в чужбина. Чрез адвокат Деница Тодорова Траян Николов е поискал само намаляване на гаранцията, но е пропуснал да иска отмяна на забраната да напуска страната.

Очакванията са СГС да се произнесе по искането на адвокатите на Методиев и Николов следващата седмица. Отсега е ясно, че разследващите ще имат сериозни перипетии с оглед на факта, че повечето от съдиите от градския съд, както и от Апелативен съд-София, са членове на Съюза на съдиите в България  - политическото прокси на олигархичния кръг „Капитал“ в съдебната система. Почти е сигурно, че ако делото попадне при съдия от политизирания съдийски съюз, който от години е промотиран в медиите на Прокопиев, то паричните гаранции на двама от четиримата обвиняеми може да бъдат не просто намалени, а изцяло отменени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари