Адвокатът на пострадалите в Хитрино: Присъдата е занижена

Кадър от БНТ

Ефективни присъди за влаковата катастрофа в Хитрино. Машинистът Димитър Михнев е осъден на 15 години затвор, а 10 години получи помощникът му Радослав Петков . Адвокатът на пострадалите каза, че произнесената присъда не ги удовлетворява.

"Считаме, че на фона на нанесените вреди, тази присъда е занижена. Очакваме от втора инстанция да завиши наказанието на всеки един от машинистите. Още в днешния ден ще бъде входирана и жалба в тази насока", заяви пред БНТ адв. Николай Димитров, представляващ близките на загиналите и пострадалите в Хитрино.

Заведените 30 дела за близо 6 милиона лева от пострадалите ще бъдат възобновени едва след като влезе в сила присъда по наказателното дело. Исковете са комплексни и са заведени към структурите на холдинга "Булмаркет", обясни той.

Клиентите му очакват от фирмата да изпълни задълженията си, да им заплати за нанесените щети и лично от ръководството на фирмата да поднесат своите извинения.

"Защото това, което се случи тук, е страшно. И вместо тази фирма да губи ресурс в безсмислени дела, да си понесе отговорността. Също така очакваме от държавата да се задейства, да не чака да изтече давността. Да си заведе искове за това, което е нанесено като вреди на инфраструктурата. Аз не желая като данъкоплатец аз да плащам за това, което фирмата е направила тук. Поне 5 млн. лв. са вредите, които държавата е понесла. 3 години минаха, още 2 години е давността", заяви адв. Николай Димитров.

"Присъдата е малка. Не са доволни хората, не сме доволни и ние, които бяхме на терена не само на самото бедствие, а и 3 години след това. Материалните щети са за милиони. Няма как да се върнат пострадалите, но мисля, че присъдата трябва да бъде по-жестоко, за да не се случват такива неща в България", каза Неджет Мурад, жител на Хитрино.

Според него влаковете продължават да минават на висока скорост, без да се съобразяват със страха на хората.

Коментари

Задължително поле