Адвокат за смъртта на 3-годишно дете: Случаят трябва да се изясни, за да не се повтаря

Кадър от БТВ

Министерството на здравеопазването проверява три столични болници заради смъртта на 3-годишно дете.

Според родителите детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално.

"Първият проблем възниква още сутринта при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано", коментира пред БТВ адвокат Христина Николова.

Според нея се касае за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем - не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

"Проверката трябва да се концентрира върху тези два въпроса и да ги изясни. Ако е налице немарливо бездействие, то безспорно се касае за медицинска грешка. Ако е налице организационен проблем, то сериозно трябва да се замислим защо има толкова малко педиатри в една основна педиатрична болница", каза още адвокатът.

"Второто посещение в болница "Лозенец" ме изумява. Там детето е прегледано от специалист и е върнато вкъщи", допълни Николова. "За мен не е важно само да има наказания, а да се изследват причините защо се е стигнало до тук, за да не се повтаря подобен случай. Не е целта да се анатемоса един или друг лекар", обясни адвокатът.

По думите й е важно на проверката да присъства представител на родителите, за да може да няма нищо потулено и да се установи истината. Адвокат Николова обясни още, че делата за медицински грешки в България се увеличават, което е показател, че хората все повече търсят правата си.

"Наложително е изпълнителите на медицинска помощ да започнат да говорят с родителите и да променят отношението си към тях. Когато има допусната грешка, да не се стига до съдебни дела, защото от това печеливши няма", на мнение е Христина Николова.

Коментари

Задължително поле