Адвокат Марковски: Няма законови основания Бююк да бъде екстрадиран

"Няма законови основания Бююк да бъде екстрадиран", заяви пред БНТ адвокат Марин Марковски, който заедно с Димитър Марковски са адвокати на Абдуллах Бююк, турски бизнесмен, който бе изведен принудително от България и предаден на властите в Турция заради невалидни документи.

Според Марковски Бююк не е терорист, което се доказва и от решението на два съда у нас - градски и апелативен.

По думите на Марковски от турското правителство са направили официална процедура за екстрадиция на Бююк, която е свързана с процедура през съд - градски и апелативен. Тази процедура е тръгнала с искане той да бъде екстрадиран в Турция за участие в терористична група и терористични действия.

Марковски заяви, че според турските обвинителни власти в документите е записано, че фактът, че се е събирал със свои колеги и е коментирал политическото положение в Турция, е готовност за терористични актове.

Градският и апелативният съд са приели, че няма данни за терористични намерения и участие в такава група. Според Марковски в този случай няма законни основания той да бъде екстрадиран.

Българският съд го приема, че не е терорист, но след това го извеждат до границата.

 "Има процедури, които са задължителни и без тях не може да има нито съд, нито закон", каза Марковски.

Адвокатът определи Бююк като човек с хуманитарно образовани, който се е занимавал с педагогическа работа и няма тези "романтични, опасни биографии да е бил в ИДИЛ, да е контактувал с терористи. Това да си мюсюлманин не е равносилно на терорист, разбира се.

"В неговата личност аз не съзрях това, за което се говори. Аз преценявам, че този човек не може да е терорист!", каза още Марковски

Той заяви, че Бююк е нямал пари да си купи консерви в ареста и се налагало да му носят, пък камо ли да е милионер, който държи парите на опонентите на Ердоган, както го изкарват.

 

Коментари

Задължително поле