Адвокат от Търново въведе 4-дневна работна седмица

Адвокат Мирослав Евтимов е категоричен, че по-късата работна седмица няма да се отрази в негативен план на качеството на работа, както и на възнагражденията на неговите служители.

Мирослав Евтимов е и спортист, арабист и преподавател по политология във ВТУ

Този модел се прилага от 2015 г. в Швеция, а наскоро бе въведен и във Финландия

Адвокат Мирослав Евтимов от Велико Търново е изявена личност с многостранни интереси и се изявява като креативен работодател. Има кантори в старата столица и в София, в които работят десет души. Находчивият юрист от първия работен ден на 2020 г. официално въведе 4-дневна работна седмица.

„Проектът е пилотен. Ще продължи до лятото, когато ще бъде отчетена неговата ефективност. Идеята не е новаторска“, обяснява Мирослав Евтимов. Младият мъж бърза да направи уговорката, че иска да се говори предимно за почивка и по-малко за работа. Споделя, че преди да подходи към новата организация на работа, щателно е изследвал опита в други страни.

„Този модел се прилага от 2015 г. в Швеция, а наскоро бе въведен и във Финландия. В България на такъв режим са някои консултантски фирми. Позната е и практиката на 6-часовия работен ден, която е характерна за Гърция, Италия, Испания и др. Това определено носи позитиви“, категоричен е Евтимов.

Амбициозният търновец е убеден, че така ще допринесе служителите му да са по-мотивирани, да изпълняват по-качествено задълженията си и да се чувстват удовлетворени. Така ще имат време да съчетават професионалните си ангажименти с личните си интереси и хобита. Мирослав Евтимов и колегите му решили петъците да са посветени на личностно развитие, спорт и време за семейството.

„Изключения ще се правят единствено, когато в този ден има насрочени съдебни заседания. Но пък всеки колега след това ще има право на компенсация. Убеден съм, че по-късата работна седмица ще се отрази благотворно на всички в канторите. Екипът, с който работя от самото начало се гради, както на професионално сътрудничество, така и на приятелска основа“, подчертава Евтимов.

Той признава, че никога не се е държал с колегите си като шеф и няма и да го направи и занапред. Ръководи дейностите в канторите, а взаимоотношенията в колектива се различават от познатия командно-административен метод на работа. Екипът наскоро се увеличил с още един юрист и това е бившият директор на Бюрото по труда във Велико Търново Обрешко Нечев.

„Изключително съм удовлетворен и се гордея с хората, с които работя, като юристите практикуват като адвокати, а правните сътрудниците ни са с други образования. Повечето от колегите са популярни и в други професионални поприща“, казва Мирослав Евтимов.

Ивел Йорданов, който е адвокатски сътрудник, е и световно известен фотомодел. В момента учи магистратура в Швейцария. Галин Найденов е и актьор, участвал е в множество филми, сред които са „Връзки“, „Шест и едно наум“ и др. Адвокатският сътрудник Кремена Труфева е организатор на сватбени тържества и церемонии. Стелиян Маджаров учи трето висше образование „Право“ и е редовен докторант по политология във Великотърновския университет. Преподавателят във ВТУ проф. д-р Тодор Галунов пък е консултант в кантората по Конституционно право и изборен процес.

„Допълнителните занимания изискват време. Така със съкратената работна седмица всеки от колегите ще има възможност за личностно развитие и разнородни занимания- спорт, наука, семейство. Наред с това и заплатите трябва да се повишават и да се дават бонуси, защото когато един служител е добре платен, той е много по-мотивиран да върши задачите си качествено и в срок. Ако обаче човек е под непрекъснатия стрес и в плен на битовизми, притиснат от банките, енергото, ВиК и т. н., а доходите не му достигат, то тогава продуктивността е по-ниска, той е недоволен, подтиснат и съответно разсеян и непълноценен на работното си място. Искам да съм обграден от щастливи хора. Държавата е длъжник на бизнеса, но от друга страна предприемачите също трябва да опитат да променят своите производства, за да оцелеят и да са конкурентоспособни. В кантората държим на висок стил на обличане, на комуникация и на професионално обслужване“, категоричен е изявеният юрист.

Адвокат Мирослав Евтимов е убеден, че по-късата работна седмица не само няма да се отрази в негативен план на възнагражденията на неговите служители, а дори ще продължи тенденцията към плавно увеличаване на заплатите и даване на допълнителни бонуси.

Мирослав Евтимов непрекъснато стимулира хората си, като често ги води на тим билдинги и дори на екзотични пътешествия по празниците в други държави като Гърция, Италия, ОАЕ, Дубай, Австрия, Чехия, Унгария, Полша и др. Осигурява им широк спектър от социални придобивки. Именните и рождени дни също са неприсъствени, но с уговорката, че след това празнуващият ще намери време да почерпи колегите си.

Евтимов е подготвил за всеки от колектива карти за фитнес-клуб, за да могат в почивния ден да спортуват. Мирослав Евтимов е пример за колегите си, защото самият той е активен спортист и в зависимост от служебните си ангажименти, денят му задължително или започва, или завършва с тренировка във фитнес залата.

Освен това е и хоноруван преподавател по политология във Философския факултет на ВТУ. Следва докторантура и завършва дисертация на тема: „Политическо лидерство в арабския свят“. Той е един от малкото арабисти в България. Участвал е в разработването на проект: „Развитие на академичния състав на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ чрез повишаване мотивацията на младите хора за научна работа“. Член на Съюза на юристите и на Съюза на учените в България. Автор е на научни трудове и публикации, сред които са: „Лидерството в Арабския свят и проблемите на сигурността на Балканите“, „Балканите и съвременните предизвикателства на ислямизма“, „Предизвикателствата на сигурността в международните отношения между балканските и арабските страни“, „Тенденции в развитието на външната политика на Египет“.

„Възнамерявам занапред все повече да се занимавам с научна дейност. Връщам се и в активната политика. Петима от служителите ми също имат политическа принадлежност към партийни организации. Обмислям да разкрия адвокатски кантори и в други градове на страната. Амбициран съм и за други варианти на бизнес в областта на туризма и на спорта. В икономически аспект 2020 година ще е трудна, не само заради кризата, но и защото липсват сериозни инвеститори и свежи капитали, както и солидна средна класа в страната. Това за съжаление няма как да се промени за една година“, твърди Мирослав Евтимов, който активно участва в икономическите и политическите процеси.

Правистът е и заклет пътешественик. Обиколил е над 50 държави на четири континента- Европа, Азия, Африка и Америка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи