Азербайджан: Франция подготвя почвата за нова война в Южен Кавказ

Илхам Алиев

Франция насърчава сепаратистите и въоръжава Армения, като по този начин подготвя почвата за отприщване на нова война в Южен Кавказ. Това се посочва в приветствието на президента на Азербайджан Илхам Алиев към участниците в конференцията „Деколонизация: овластяване и развитие на жените“, съобщават руски медии.

„Франция дестабилизира не само своите минали и настоящи колонии, но и нашия регион – Южен Кавказ, подкрепяйки сепаратистки тенденции и сепаратисти, въоръжавайки Армения и налагайки военна политика, насърчавайки реваншистките сили в Армения и подготвяйки почвата за отприщване на нова война в нашия регион”, посочи Алиев в приветствието си, прочетено от помощника на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев.

Според Алиев Франция също използва позицията си в Съвета за сигурност на ООН за „геополитически интриги“ в различни региони, а западните организации се използват от Париж за оказване на натиск върху други страни.

Конференцията „Деколонизация: овластяване и развитие на жените“ се провежда в рамките на азербайджанското председателство на Движението на необвързаните страни. Движението обединява държави, декларирали неучастие във военно-политически блокове и мирно съжителство на принципите на независимост и равнопоставеност като основа на тяхната външна политика. Той включва 120 държави, още няколко държави, включително Русия, а международните организации имат статут на наблюдател в него. След срещата на върха на движението в Баку през 2019 г., Азербайджан пое председателството му през 2019-2022 г. По-късно председателството на страната беше удължено с още една година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа