20 нови предмета в българските училища

3-годишно дете е прието в болница с наранявания и опасност за живота Разследват причините, довели до тежкото му състояние

Шефът на АПИ: 151 км около София ще са без винетка Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно, каза Георги Терзийски

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха дрогиран руснак зад волана

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Академик Валентин Бобевски – Маестрото на „Гусла”

Само преди дни в зала “България” се състоя юбилеен концерт на прославения мъжки хор “Гусла” – отбелязаха се 95 години от създаването на състава и 35 години от съвместната му дейност с академик Валентин Бобевски. А днес – 5 февруари, диригентът на гусларите, наричан с благодарност, уважение и респект Маестрото, става на 82.

Повече от 60 години той е всепризнат майстор на хоровата музика на четири континента. Диригентът на хор “Гусла” е вдигал на крака препълнените зали в много държави. Възпитал е едни от най-големите български музиканти – от рок изпълнители до оперни асове.

Трябва да си изключително отдаден на музиката и да обичаш безрезервно работата си и своите ученици, за да отдадеш 61 години (досега) от живота си на хоровата музика. Като Валентин Бобевски, Маестрото. Почти целия си живот той дирижира с такава жар и страст, която правят само най-големите. Познават го във всички краища на света, както познават и мъжкия хор “Гусла”. Сигурно участниците в другите великолепни хорове, които той ръководи или е ръководил, ще се натъжат за това, че една от българските емблеми в това изкуство винаги се поставя на първо място в кариерата на този изключителен българин. Сигурно ще бъдат прави, защото и великолепните хор “Света София”, мъжкият камерен ансамбъл “България”, че и Ансамбълът на Строителни войски, чийто диригент е бил 25 години, се гордеят истински с него и заслужават да бъдат споменати. Те са част от културното наследство и музикална слава на България.

Музикантът Бобевски – освен това той е и композитор, е отдаден на хоровото дирижиране през целия си живот и наследява любовта към това занимание от своя баща – големия диригент Асен Бобевски. Израсъл е сред най-големите български имена в музиката от втората половина на XX век насам – имал е честта и шанса да бъде ежедневно в обкръжението им, общувал е и попивал всичко от тях.

Специализирал в Хумболтовия университет в Берлин, преподавал дирижиране в Будапеща. В дългата си музикална биография е бил начело на още няколко знаменити хорове, осъществил е премиерни изпълнения на повече от 400 български и чужди творби.

Маестро Бобевски е учител и преподавател на едни от най-големите съвременни изпълнители в популярната и симфоничната музика. Музиканти от “Щурците”, ФСБ, Ку-ку бенд и други като Орлин Горанов, Деси Добрева, Хайгашот Агасян, световният тенор Бойко Цветанов, диригентите Йосиф Герджиков, Деян Павлов, Христо Христов, композиторите Любомир Денев, Георги Арнаудов – Джото, професорите Тодор Танев, Кирил Костов, Венцислав Киндалов, пианистите Евгени Василев, Александър Зографов, музикантът Андрей Дреников, имитаторът Венци Мартинов…- всички те са негови ученици. Да не говорим, че в графата “школувал” при маестрото са и Теди Москов, собственикът на “Дарик радио” Радосвет Радев и мн. др. Възпитаниците му са няколко хиляди и всички те са вдигали на крака публиката в страни на четири контитента.

Акад. Бобевски е носител на повече от 50 най-големи световни и наши награди, като тези от конкурсите в Дебрецен “Бела Барток”, Би Би Си. Номиниран е за Мъж на постиженията (1993 г.) от Кеймбриджския библиографски институт и е включен в Енциклопедията на Кеймбридж.

Историята на рода му – Бобевски, е като историята на България от XIX век насам. Фамилията му е от Тетевен, а в Бобевската къща е посрещнат и преспал княз Александър Батенберг. Родоначалник е богатият търговец дядо Никола Хаджистоянов – Бобевски. След Освобождението дядо Хаджи Никола е избран от родния Тетевен за делегат в мисията на граф Игнатиев при подписването на Санстефанския мирен договор. Участвал е и във връчването на благодарствения адрес до Александър II, царя Освободител. Сред десетте деца на дядо Никола е и опълченецът Иван, участник в боевете на Шипка. Той е чичо на Маестрото – брат на дядо му Марин. Същият този чичо е другарувал с българските хъшове във Влашко, а първата му среща с Христо Ботев и Любен Каравелов е в Букурещ. Освен това чичо му Иван се запознава с Дякона Левски, с Панайот Волов, с Филип Тотю и Желю войвода. Домът на дядо хаджи Никола се превръща в скривалище на хъшовете. Награден е с 11 ордени и кръстове за храброст, между които и руския “Св. Георги Победоносец”, който семейството му – неговите внуци, предават на НИМ, заедно с униформата му на опълченец и сабята. На паметника на Цар Освободител в София Иван Бобевски е изобразен от скулптора Арнолдо Дзоки върху барелефа зад генералите Столетов и Радецки.

Бащата на Маестро Бобевски е известният хоров диригент Асен Бобевски, който е изключително колоритен – спортист – шампион по мотоциклетизъм и лека атлетика, хорист, поет – истинска енциклопедична личност. Славист до мозъка на костите си, дългогодишен председател на спортен клуб “Славия”, създател на едноименния и единствен спортен хор в света.

При такава фамилия не може да останеш обикновен, Маестро Бобевски го доказва през целия си живот.

 

Хелмут Кол му е братовчед

Приликата между Маестро Бобевски и германския канцлер Хелмут Кол е поразителна. Истината е, че те са трети братовчеди. За това той разбира през 1998 г. по време на концерт на “Гусла” във ФРГ. Връзката им идва от бабата на диригента – Маргарета, една от четири сестри, пръснати в цяла Германия. Тя се жени за дядо му Марин, брат на опълченеца Иван, и двамата идват в България. “Не сме толкова далечни роднини с г-н Кол, но за съжаление не сме се срещали лично. Много мои приятели са ми казвали да го направя, но все още не съм посмял да му се обадя”, споделя Маестрото.

 

За него

Има достойно място в музикалния ни живот

Каквото и да се каже за диригента, за организатора Бобевски – все ще е малко – неговото място в музикалния живот на България е защитено достойно: с майсторството на един от водещите, в първите редици български диригенти от “златното поколение”. Заслужени са неговите многобройни национални и международни отличия, авторитетно е неговото присъствие в музикалния свят. Не той на нас, а ние на него “дължим” намирането на още поне двадесетина качествени хористи от по-младите поколения – за да крачи хор “Гусла” към столетния си юбилей.

Александър Абаджиев – писател, журналист и оперен критик

 

Човек с чувство за кауза

Валентин Бобевски е продължител и пазител на една велика за българската култура институция. Институцията хор “Гусла”, която през годините е била пристан за най-великите певци на България, като Тодор Мазаров, Борис Христов, Бойко Цветанов и др. Човек с чувство за кауза и огромна отговорност към името и историята на Гусларите. Аз също съм имал честта да бъда техен солист под диригентството на Маестрото. Желая му здраве и нестихващо вдъхновение.

Стоян Бончев – бас, председател на Фондация “Борис Христов”

 

Израснахме на една улица

Маестро Бобевски е изключителна личност. Израснахме на една улица. Повече от 40 години имам честта да съм конферансие на неговите концерти. Където е той, там съм и аз, къде ли не сме били. Съпругът ми Веско Цоневски до края на живота си беше гуслар, част от този уникален хор с толкова красиво и българско име – “Гусла”. Вальо Бобевски е рядка порода диригент, запленен и израснал с музиката на най-големите ни композитори, които самият той е имал честта да познава. На многая лета!

Мария Янакиева, легендарна тв говорителка в БНТ

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.