Академик Ваньо Митев: Сега, когато е разгарът на пандемията, горещо препоръчвам бромхексин профилактично

Първото лекарство, което взриви мрежата и паднаха акциите на Moderna, е молнупиравир на Merck. Това е лекарство, което се е използвало преди за лечение на грип. Те правят експерименти и доказват, че има 50% намаляване на притока към болници. А освен това - от тези, които са постъпили в болница, нито един не е починал, което е по-важното. Твърдят, че това лекарство е безобидно и няма странични ефекти. Когато влезе в човешкия организъм, се превръща в цитидин. Това каза за Bulgaria ON AIR академик Ваньо Митев от Катедра "Медицина, химия и биохимия" към Медицинския университет.

"Когато той се инкорпорира в генома на вируса и вирусът създава мутации. Но си задаваме въпроса може ли да бръкнем в генома на човека? Експертите от Merck твърдят, че са правили експерименти върху животни и това нещо не се получава, но в същото време през август излезе статия, в която се казва, че при плъхове получават ДНК мутации. Аз лично такова нещо не бих взел", допълни още акад. Митев.

"Курсът за лечение продължава 5 дни и струва 700 долара. Като паднаха акциите на Moderna с 10%, тези на Pfizer паднаха само с 1%. Обяснявам си го с това, че Pfizer бяха анонсирали, че и те подготвят лекарство. Те ускориха нещата и твърдят, че до края на годината ще излезе. Става дума за нещо, което по механизъм на действие е коренно различно от лекарството на Merck. Става дума за инхибиране на ензим, протеза, която е вирусна и липсва в човека", каза Митев.

"Те съобщават, че от това се намалява 89% притокът към болници. И също нямат смъртни случаи на тези, които са попаднали в болница. Лекарството на Pfizer е доста по-основано теоретично. Цената ще бъде подобна на тази на Merck. Този прост метод, който се прилага от лекарите в "Александровска болница" - да се лекува с бромхексин и колхицин, дава и по-добри резултати. Тези резултати в момента ги обобщаваме, някои неща сме ги пратили за публикуване. Но тези неща са изключително евтини", заяви академик Ваньо Митев.

"Сега, когато е разгарът на пандемията, горещо препоръчвам бромхексин профилактично - 3 пъти по веднъж или 3 пъти по 2. Знам за хора, които са го вземали и имат антитела срещу вируса. А тези, които са го приемали и са се заразили, са го изкарали много леко. Или амброксол - има и сироп, той може да се взема и от деца. Бях в Узбекистан, там има две комисии, които се борят с Ковид-19. Едната се занимава със санитарния аспект, а другата - лечението", коментира акад. Митев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве