Ако ви трябват пари, продавайте имотите си сега, съветват експертите от Агрион

Пазарът на земя в момента е в равновесие, но може бързо да се срути при една лоша година или негативно развитие на пандемия. От друга страна ще има раздвижване, тъй като доста хора ще тръгнат да продават наследствените си имоти, тъй като имат нужда от средства, за да преживеят последствията от икономическата криза, която се очаква. Това е една от прогнозите в годишния доклад на експертите от най-голямата компания за управление на поземлена собственост „Агрион“.

Те съветват тези, които имат спешна нужда от пари да продават сега, когато цените са относително високи, защото догодина може и да не е така. Тези, които искат да инвестират в земя пък, трябва внимателно да гледат статистиката. За последните 10 години цената на земеделската земя е нарастнала с 600%. Това обаче не е било постоянна величина през годините, има периоди в които тя е вървяла надолу и такива, в които бурно е нараствала. Със сигурност обаче това е актив, който няма да загуби от стойността си в дългосрочен план.

Във времена на криза за българина винаги е имало едно убежище – недвижимите имоти. Независимо дали става въпрос за ниви на село или апартамент в града, нашенецът предпочита да държи парите си в имот, а не в банка. През последните години земеделските терени твърдо започнаха да се налагат като алтернатива на градските инвестиции. С развитието на пазара, собствениците разбраха, че те могат да се продават също толкова бързо, колкото апартаментите. От друга страна цената на земята расте постоянно и с доста по-бързи темпове, отколкото недвижимостите в града.

На пазара на недвижими имоти в момента има доста хора, които искат да закупят жилище, тълкуват специалистите. Слуховете за спад на цените на имотите често са причина те да се впуснат в търсене на сделка. А най-лесният начин да се финансира покупка е да се продаде наследствена земеделска земя. 20-ина декара на село често могат да донесат приход, който да е достатъчен за закупуване на къща на село или частично да се финансира закупуването на апартамент в града.

Завишеното търсене на селски имоти пък води до засилено търсене на ниви в близост до населени места. Обикновено клиентите са млади хора, които търсят ваканционен дом или пък искат да се изнесат от апартаментите, в които живеят. Закупуването на селска къща често води и до възроден интерес към селското стопанство. Младите се интересуват от биоземеделие, чиста храна и възможности да я произвеждат. Това събужда търсенето на земеделски терени, в близост до населени места, в планината или край морето.

Двигател на пазара в момента са и сделките с идеални части. Често собственици на земята са цели фамилии, които трудно могат да стигнат до общо решение за продажба. Затова някои от тях предпочитат да продадат своята част без главоболия с роднини и съсобственици.

За бизнеса кризата, освен предизвикателство, е и възможност за печалба. Затова брокерите на „Агрион“ отчитат сериозен интерес към ексклузивните имоти с инвестиционен потенциал, които отскоро се предлагат активно от компанията.

Търсенето на парцелите е високо,

защото се намират на комуникативни места, като магистрали, големи градове и морски курорти и инвеститорите виждат огромен потенциал в развитието им.

Терените са подходящи за хотели, складови бази, предприятия, ваканционни селища. Парцелите са възможност и за онези, които търсят дългосрочна инвестиция. Площта на имотите варира от един до над 1000 дка, което ги прави перфектни за изграждането както на малки обекти, така и на големи производствени площадки или ТИР паркинги, например.

Пандемията и климатичните промени принудиха собствениците на земя и фермерите да бъдат гъвкави. Като най-голямата компания в българското земеделие, „Агрион“ обнови и подобри условията по своите финансови продукти, за да бъде в помощ на фермерите.

С новите условия всеки терен от „Агрион“ може да бъде закупен на изплащане до 100%, без самоучастие.  Това е сериозно облекчение за земеделските производители, които имат възможност да купят имоти, без това да наруши финансовото им планиране или да си набавят нужното финансиране, без да се лишават от активи.

Погасяването пък е в зависимост от специфичните нужди на лизингополучателя. Фермерите могат да изберат на колко вноски и кога да изплащат лизинга си, като съобразят тези плащания с приходите, които имат по периоди. Въпреки крехката надежда,  2021 г. още носи голяма доза притеснения и страх за земеделците. Възможно е земеделието да пострада от още една лоша година, а пандемията да продължи да вършее из страната ни. Затова все повече земеделци ще търсят гъвкави продукти, които не ги обвързват с твърди срокове на плащане или непосилни вноски, които могат да удавят бизнеса им, твърдят експертите от „Агрион“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти