Ако има осигурен терен: 400 хил. лв. струва нова бензиностанция

Държавата изгражда 100, отварят първите през пролетта на 2021 г.

Браншът подкрепя идеята

Около 400 000 лева струва изграждането на една нова бензиностанция, ако обаче собственикът има осигурен терен. Това съобщиха за “Труд” експерти от петролния бранш. Цената зависи от големината на обекта и къде ще бъде изграден. До 1 милион лева стига вдигането на нова бензиностанция на магистралата например.

Държавата планира да изгради около 100 бензиностанции, които да са част от Държавната петролна компания, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Те ще бъдат разположени в областните градове, на места, където въобще липсва възможност за зареждане с гориво, както и на магистралите.

Това означава, че държавата трябва да инвестира поне 100 милиона лева и то в период на криза. Изграждането на бензиностанциите няма да става с пари от бюджета, ще се търси собствено финансиране, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов. Откъде обаче не стана ясно. За терени ще се проучват държавни, общински и чак тогава частни имоти, допълни той. Първите държавни бензиностанции се очаква да отворят врати през пролетта на 2021 г.

Държавата ще прави и данъчни складове, като на първо време базите за съхранение на нефт и нефтопродукти на Държавния резерв ще придобият статут на такива.

“Намеренията, които премиерът и няколко министри заявиха, са положителни. Те са в посока на повече конкуренция, по-ниски цени и по-добро качество”, заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции