Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Асфалтът храни страшно много Помолихме премиера да не се огъва от политическо говорене, каза изпълнителният директор на строителната камара

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 12 декември 2018

Посланик Анатолий Макаров: Надявам се „Турски поток“ да мине през България

6 години затвор за водача, който блъсна и уби балетистa Мартин Чиканов

“Анфийлд“ по план „Ататюрк“

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Вътрешният министър: Не е необходима промяна на мерките за сигурност в България

Четирима пешеходци ранени за ден във Варна

Вижте протеста на строителния бранш през обектива на „Труд“ (СНИМКИ)

Иззеха 150 000 къса цигари без бандерол във Видин

Автобус изгоря във Велинград Няма пострадали при инцидента

Финансовата директорка на Huawei бе освободена под гаранция в Канада

Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от „Българската Коледа“ Робот за прохождане ще помага на болни деца

Петима загинали при стрелба в катедрала в Бразилия Секунди преди полицията да го залови, стрелецът се е самоубил пред олтара

Шефът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

Акробатите на предизборния панаир

Слави Бинев, кандидат за кмет на София през 2007 г.

Понятието почтеност в политиката е като интегралът в циганската махала

В заника на кабинета “Сакскобургготски” (2004) един новинарски сайт проведе анкета под наслов “Политическите личности на годината”. Първенци в анкетата се оказаха все царски министри, макар че във видимия спектър на политиката имаше ярки присъствия извън властовата конструкция. Що за понятие е “политическата личност” в компетенциите на експертите – социолози, политолози, историци. Първата половина на миналия век изобилства от личности, оставили неизличими следи в политическата история – повечето от тях биват определяни като противоречиви, везните на изследователите се люшкат между възхищението и отричането им, но те безсъмнено са личности. И Стефан Стамболов, и Александър Стамболийски, и Александър Цанков, и проф. Богдан Филов, и Кимон Георгиев… дълъг им е поменикът.

Но да си дойдем в наши дни и да видим как стои въпросът с наличния “матриял”, заел челни позиции в предизборните оферти на партиите. Да не би някаква генетична тенденция да го прави “противоречива личност”, та с еднаква лъст да се мята от обятията на една партия на врата на върлия й противник. От каква политическа субстанция е съставено образуванието Слави Бинев, да речем. То аргументира овчарския си скок през идеологическата бариера между “Атака”, срещу която доскоро размахваше кинжал, и ДПС с изкушение, подхвърлено му на майтап от бившия земеделски зам.-министър Нихат Кабил . Преди бая време се пошегувал, че ако е баш патриот, Слави ще се понади към ДПС. Речено от Нихат, сторено от Слави. Както уместно отбеляза Гриша Атанасов във фейсбук: “Кинжалите станаха ятагани”.

Придружител в трансфера му е колегата патриот Камен Петков. Той пък ненадейно получил просветление, че ДПС е “единствената последователна партия с родолюбива политика.” А затуй, дето провиждаше в движението самия “дявол” (”шейтан” му се вика поновому) и си плюеше в пазвата, той горчиво се покаял. Мустафа Карадайъ се умилил и го поканил в дружината си.

Такива бабини деветини плещят неофитите на ДПС в напъните си да придадат благовиден облик на измекярството. А хероят Бинев, спортист, бизнесмен, политик, евродепутат, се отвратил от коалицията между ВМРО, “Атака” и НФСБ, понеже някои хора там бъркали “патриотизма с личното обожание към тях.” Докато непогрешимият Бинев е прагматичен идеалист, който уютно настани скромната си особа в Европарламента. И пил до насита от кладенеца на “Атака”, от новите си принципни позиции взе сочно да плюе в него.

Маневри всякакви се извършват напоследък на политическия терен, на който идеологиите отсъстват дори в политическия речник. А понятия като “почтеност” са повече от неуместни. То е все едно в циганската махала да приказваш за алгоритми и интеграли. Но чак такива шеметни салта по цирковата арена от акробатите на предизборния панаир комай не сме виждали. Ум да ти зайде!

Предстои да видим и срещата на политическите пехливани. Вече ги готвят за тепиха. Намазаха им каспетите и пъхтят един срещу друг…

През 30-те години на миналия век бележития испански философ Мигел де Унамуно писа в едно от политическите есета: “У нас няма убедени републиканци и убедени монархисти. Има противници на монархията и противници на републиката.”

И у нас се получава нещо подобно. Опротивява ти една партия, което автоматично означава да станеш привърженик на друга. Аман-заман, само да си в играта. На тая работа те гледат като на греховен съпружески живот. Опротивява ти жената и я подменяш. Националистите Бинев и Петков се насочиха в избора към пълната й противоположност.

Навремето мутрите, новите чорбаджии на демокрацията прилагаха на дело умотворението: “Големият мъж като забогатее, задължително си сменя къщата и жената.” А мутрата, подвизаваща се в политиката, си сменя партията и покровителите. Като преуспял бизнесмен от дебюта на демокрацията кандидат-депутатът Бинев сигурно е извлякъл от личен опит и по-дълбоки премъдрости.

А пък някога си Стоян Михайловски отбелязал, че тук “чорбаджията от първо поколение трупа само лой”. Следващото поколение вече гледало да се изучи, да се култивира, облагороди и европеизира.

Първото поколение чорбаджия на демокрацията трупа мускулна маса и криминални авоари. Второто поколение се навира в политиката и допреяжда чрез властта. И двете поколения са бдителни относно приемствеността. Мутации не се допускат. Особено почтени. Кво беше туй?

 

Трансфер на калпави играчи

Новите водачи на листи въведоха от футбола в политиката термина трансфер. В спорта трансферната сума обикновено се обявява. В политиката не. Като трансферни играчи се явяват Слави Бинев и Камен Петков (от “Атака” в ДПС), Евгени Михайлов и Георги Боздуганов (от СДС в ДОСТ). В спорта обект на трансфер са добрите играчи. В политиката – калпавите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Евала,маце ! Много си права -само аз да допълня ,че след този трансфер,не виждам кой ще ги брои за живи тези отпадъци !

  2. И ДПС и Атака са на една хранилка, така, че няма никаква изненада прескачането от едната в другата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.