На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

Опасни бактерии в насипни сладоледи Хигиената на персонала в павилионите е ниска, липсват индивидуално пакетирани лъжички

Присъствието на колиформи в сладоледа означава, че има потенциал в него да се развиват патогенни бактерии, които са опасни за здравето и причиняват хранителни разстройства.

4 от 11-те проби не са годни за консумация

Ешерихия коли има в 36% от проверените десерти

“Тайни клиенти” откриха опасни бактерии в насипни сладоледи, които се продават по столичните павилиони в разгара на лятото. При 8 (73%) от взетите проби са открити колиформи, а при 4 (36%) се установява и наличието на бактерията ешерихия коли. Присъствието на бактериите колиформи в храните означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии, които са опасни за здравето и причиняват хранителни разстройства. Ешерихия коли обикновено населява червата на хората и животните и се отделя чрез екстрементите. Анализът показва, че 4 от 11-те проби не са годни за консумация, посочват от Асоциация “Активни потребители”.

“Визираме насипния сладолед – такъв има най-често по парковете и е доста популярен сред децата. Много често продавачите използват голяма лъжица, с която слагат сладолед. Обикновено тя се държи в буркан с вода. По този начин се развиват много бактерии”, коментира Сергей Иванов от “Активни потребители”.

Хигиената на павилионите за продажба на сладолед в столицата е ниска. Само в един от 11-те търговски обекта на всеки клиент дават индивидуално опакована, стерилна лъжичка. В нито един павилион приборът за разсипване на сладолед не се държи в хладилната витрина, където трябва да бъде. Вместо това е изложен на щанда, на високи температури. Така съдът с лъжицата за броени минути се превръща в инкубатор за
бактерии, посочват авторите на проучването.

В три от 11-те проверени обекта персоналът носи ръкавици. А приборът за слагане на сладолед, вместо индивидуален за всеки вид, навсякъде е само един.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.