Актуализацията на пенсиите остава за следващия парламент

След почивката и заседание на председателски съвет, Народното събрание продължи със следващата точка в дневния ред - изслушване на КЕВР за цените на парното.

Съгласихме се, за да няма основания отново да се прекъсне заседанието и да бъдат разгледани и останалите точки. Надяваме се в следващия парламент поелите ангажимент в този да го отстоят, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

По-рано пленарното заседание беше прекъснато заради блокиране на парламентарната трибуна от депутати на БСП, след като председателят Ива Митева заяви, че няма как да включи в дневния ред гласуването на второ четене на предложението им за индексиране на пенсиите. Митева беше принудена на обяви почивка и свика председателски съвет.

"На председателския съвет не беше постигнато съгласие за нашите предложения в Кодекса за социално осигуряване", каза Вигенин, след като Народното събрание възобнови работата си.

Той обясни в момента тече 7-дневният срок за предложения между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване, което прави невъзможно приемането на предложението за преизчисляване на пенсиите на второ четене. 

"Да се надяваме, че ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз при прилагане на тези промени веднага в началото на следващия парламент. Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, за които имаме основание, но също е важно да минат и предстоящите точки в дневния ред. Ние приемаме парламентът да продължи работа по начина, по който беше гласувано в сряда в началото на пленарното заседание", заяви още Кристиан Вигенин.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика