Актуализират бюджета заради самолетите Ф-16 (обзор)

Снимка: Денислав Стойчев, архив

Плащаме накуп 1,2 млрд. долара

Решението ще бъде взето от МС в понеделник

“В понеделник на заседание на Министерски съвет ще разгледаме сключените договори за самолетите Ф-16, за да ги предложим на парламента за ратификация. Успоредно с това ще предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., за да увеличим разходите и да осигурим необходимото финансиране”, каза финансовият министър Владислав Горанов. Сумата, която трябва да се плати накуп по договора за самолетите е около 1,2 млрд. долара, които не са разчетени в бюджета. С актуализацията се очаква бюджетният дефицит да бъде около 2% от БВП, но това е под прага от 3%, който се изисква за членство в еврозоната. Понеже това е първата сделка между нашите две страни, ще трябва платим накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията на въоръжение на САЩ, ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за плащане, обясни Горанов.

По отношение на кандидатурата ни за членство в чакалнята за еврото министърът заяви, че ЕЦБ проверява шест банки и скоро се очакват резултатите. “Ако получим положителна оценка, ще предложим формално кандидатурата на България за ERM II. Надявам се да постигнем успех в рамките на тази година”, каза министър Горанов.

Във връзка противоречията в коалицията “Обединени патриоти”, министърът коментира, че се надява те да бъдат изгладени. “По-добър формат на управление е невъзможен в рамките на този парламент. Няма причина да се коментира друг формат на коалиция”, заяви министър Горанов.

Коментари

Задължително поле