Акция на ГДБОП в кабелна телевизия и в Бургас

Прокуратурата: Става дума за авторски права

Бургаската телевизия RN, известна и като "Канал 0", е обект на акция на ГДБОП от днес сутринта. Това съобщиха журналисти от медията.

Те разказаха, че тъкмо подготвяли сутрешните новини, когато спецполицаите влезли и според мнозина започнали да проверяват и описват техниката им.

За да влязат в супермодерните помещения на офиса, който се намира в една от емблематичните сгради на Бургас - на входа на Морската градина, срещу Пантеона, спецполицаите показали разрешение от съда.

Собственикът на телевизията Георги Стоянов, съобщи пред журналисти, че в момента пътува за среща с колеги от кабелни телевизии от страната, но е уведомен какво се случва и е във връзка с хората си. Акцията не била само в "Канал 0", който съществува от 26 години, но и в други кабелни телевизии в страната.

Става дума за сигнали на две големи национални телевизии, които са подадени в прокуратурата през 2018 година, съобщи прокурор Йовита Григорова на специален брифинг в Бургас в ранния следобед.

По въпросните сигнали е образувано дело и разследване. Те са за това, че RN излъчва тeлевизионни канали, чиито правопритежатели са те. Става дума за авторски права. В момента има претърсвания и изземвания в офиса на RN в центъра и в комплекс "Меден рудник".

Проверки на кабелни телевизии има и в Благоевград, и Кърджали.

Въпросът е за няколко милиона лева щети. Тепърва ще се назначават експертизи, за да се установи точната сума.

Коментари

Задължително поле