Акция по премахване на трошките във Варна

Акция за изоставени автомобили по морето в края на сезона. Над 400 стари коли вече са вдигнати с паяк от улиците на Варна и откарани на наказателен паркинг, тъй като пречат на паркирането на туристите и придават неприятен облик на Морската столица.

Тези автомобили се съхраняват на паркинга на общината. Те са били със стари номера или не са минали преглед повече от 2 години, съобщи Нова ТВ.

Подборът кой автомобил е стар и трябва да бъде премахнат е лесен - повечето са със спаднали гуми, а от багажниците им са поникнали цветя. Но процедурата е тромава.

"Има специалисти еколози, които установяват тези автомобили. Прави се справка за собственост, изпращаме писма и когато никой не се яви за автомобила, от поканите, които сме изпратили, ние залепваме стикер - предписание. С този стикер - предписание, 14 дни след залепването му, ние репатрираме автомобила”, каза директорът на Общински паркинги и синя зона към Община Варна Младен Иванов.

Цялата процедура отнема минимум месец, а понякога и много повече. Но еколозите не се отказват. "Най-малкото загрозяват, а и заемат паркоместа, които така или иначе не са много", каза още Иванов.

След месеци борба, в края на лятото стотици изоставени коли вече са на наказателния паркинг. Собствениците им имат три месеца да си приберат - срещу такса за репатрирането. "От 22 до 27 лева плюс отговорното пазене на самия автомобил", заяви Младен Иванов.

Престоя на паркинга за месец е 40 лева. "Ако не си потърсят автомобилите в срок от 3 месеца, ние ги предаваме на фирма за разкомплектоване", добави директорът на Общински паркинги и синя зона към Община Варна.

Досега близо 300 шофьори сами са прибрали колите си, останалите отиват за скрап.

Коментари

Задължително поле