Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Снимка: Архив

Европейският комисар по преговорите за разширяване и политика на добросъседство Йоханес Хан заяви, че „Албания и Македония са направили важни реформи и затова са квалифицирани да започна преговори за присъединяване към ЕС. Това е ясен сигнал, че Съюзът е готов за разширяване. Той, заедно с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще посетят двете страни, както и Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово следващата седмица, пише британският Daily Express.

Това ще предизвика разделение в ЕС. Някои държави като Германия се колебаят, докато други, като Унгария искат процеса на разширяване да се ускори. Йоханес Хан заяви, че „ЕК скоро ще препоръча на страните членки, най-вероятно това лято, да започнат преговорите за разширяване с Албания и Македония“.

Препоръките на ЕК са важно условия страните членки да започнат преговорите. Албания е кандидат за членство от 2014 г., докато Македония от 2005 г. Коментарите на Хан следват разкриването на Стратегията на ЕК за Западните Балкани, в която се предлага Сърбия и Черна гора да влязат в ЕС през 2025 г.

Разделянето по въпроса бе разкрито по време на срещата на външните министри на ЕС в София през миналата седмица. Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че „ситуацията в Сърбия и Косово е извънредно сложна“. Унгарският му колега Петер Сиярто на свой ред заяви, че „2025 г. е твърде късна – тези страни заслужават по-бърза интеграция“.

Юнкер, Могерини и Хан ще пристигнат в неделя в Тирана и в Скопие, а след това ще обиколят Белград, Подгорица, Сараево и Прищина, преди да приключат в столицата в София за работен обяд с българския министър Бойко Борисов и с лидерите на страните от Западните Балкани. Те ще обсъдят стратегията за разширяване на ЕС и ще представят шест нови инициативи, в които се изтъква подкрепата на ЕС за процеса на трансформация в региона.

Коментари

Задължително поле