„Konami“ отмъкна Евро 2020 от „EAsports“

Наградния фонд на „Dota 2“ надмина рекордните 33 млн. долара

На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Александрина Механджийска – Любимката на Благоевград

Тя е само на 14 години, но пее божествено. Господ я е дарил освен с глас и с невероятно артистично чувство, ум и чар, рядко срещано съчетание, което й донесе бързо прозвището „благоевградската любимка“. В Благоевград , а и вече по цяла България няма някой, особено от музикалните и артистични среди, който да не познава талантливата млада звезда Александрина  Механджийска. Макар и мъничка, тя работи здраво като голям човек и сама си извоюва известността и името. Проби не чрез музикални формати или връзкарство, а с много пеене, участия навсякъде, с подкрепата на родителите си . Ръка й подаде и община Благоевград. 

Пеех у дома още от почти 2 годишна. Едва на 9 годинки отидох на прослушване при г-жа Христина Палева. След краткия изпит тя беше доволна от моите възможности, каза, че започва да работи с мен. Това затвърди подозренията ми, че мога да пея и така до ден днешен, разказва Александрина за себе си. Мога спокойно да кажа, че съм от музикална фамилия. Дядо ми е пял много години в хор „Ален мак“, а баща ми е професионален музикант, тромпетист в „Биг бенд-Благоевград“.

Тя е второ дете във фамилията, има брат, който е по-голям от нея с 13 години. Затова Александрина сама казва – аз съм галеното дете, първо защото съм най-малка и второ, защото съм момиче. Винаги съм била обграждана с много любов, грижи и разбиране от всички- брат, родители, баби и дядовци. Съвсем ясно осъзнавам, че всички успехи, които съм постигнала са и благодарение на семейството. Развитието ми изисква не малко средства, пътувания, срещи и т.н. Още от малка почти ежеседмично пътуваме по конкурси и участия в различни градове, понякога и в други държави. Ходила съм на уроци по какво ли не- пеене, пиано, солфеж, хор, танци, английски език, италиански език, тенис, плуване, футбол, баскетбол. Като всяко дете обичах да експериментирам и се записвах на всичко, което мислех че ще ми бъде интересно. Когато станах в 7 клас, учебният материал стана доста по-сериозен, чакаха ме и матури, всичко това изискваше много повече време за подготовка и затова редуцирах извънучилищните си занимания. Всичко това нямаше как да стане без финансовата и физическа подкрепа на родителите ми. Те са и най-голямата ми опора когато съм притеснена, тъжна, недоволна или разочарована от нещо, разказва за себе си Александрина и се държи като възрастен, сериозен човек..

„Много харесвам българската естрадна музика, макар че съм в тинейджърска възраст не съм кой знае каква почитателка на съвременните български тийн идоли, слушам и се уча от по-възрастните изпълнители. Именно сред тях е и творецът, когото много харесвам и като човек- много земен, много внимателен, много позитивен и винаги широко усмихнат- Орлин Горанов. Имам щастието да се срещам по работа от време на време с него и всеки път тези срещи ми носят голямо удовлетворение и ме правят щастлива. Възхищавам се на доброто му отношение и търпение към всеки един, погледа му към живота и вечно доброто му настроение, разсъждава малката-голяма певица.

Признава, че е имала трудни моменти, в които да съчетава и учене, и тичане по участия, тогава й се налагало да учи до 12 часа през нощта. Но никога не си помисляла дори за миг, че ученето ще изостави за сметка на пеенето.

„Чета и дори пиша докато пътувам с колата, най-важното- знам, че вървя по правилния път и жертвите си заслужават. Убедила съм се, че всичко е въпрос на организация- когато успея да си разчета добре времето и действам стегнато и концентрирано, времето стига. Ако съм разпиляна и се размотавам, нещата не се получават както трябва“.

А Александрина има с какво да се похвали, зад 14-годишния си гръб има  8 големи награди, 32 първи места, 4 втори и 4 трети.
„Най-ценни са ми естествено най-високите-гран при-та. Взимат се най-трудно, а и на повечето конкурси са по едно за целия конкурс и почти винаги отиват при най-големите участници- 17+. Много ценни са ми и първите места, които са единствени, т.е. няма други участници от възрастовата група с първи места.“

Благоевградчани я обожават и заради това, че момичето може да пее и поп, джаз, рок, реге, блус, соул, суинг.

„Не във всички стилове съм еднакво добра, но пък вокалният ми педагог винаги е държал да пеем във различни стилове и аз съм сигурна, че това е полезно за развитието ни“.

Иначе, когато е в Благоевград  и няма участия, заляга над училищните занимания, а след това задължително има упражнения по  пеене, или пиано, или език. Разтоварва се с реденето на кубче Рубик. „Всекидневно намирам време и за решаване на тестове по български език, английски, италиански, математика, теория на музиката. Правя го, за да бъда постоянно във форма и да затвърждавам това, което съм научила, казва Александрина.

Голямата й цел обаче не е да стане певица и това да бъде нейното бъдеще. „Целта, за която съм най-сигурна, че искам да постигна и която стои най-близко във времето, е да вляза с висока стипендия в Американския университет в Благоевград, а след като завърша бих искала да се развивам в сферата на компютърните технологии, или пък да създам частно музикално училище. Естествено, че през това време няма да спирам да пея и ще използвам всички отворили се възможности в тази област. Влекат ме езиците,  компютърни науки, биологията, химията. Ходя и по състезания, олимпиади, много държа на образованието, защото за съжаление не виждам кой знае какви възможности за реализация в музикалната сфера, казва Александрина за плановете, които си гради.

 

Иска да остане в България

На този етап не мисля, че моето място е в чужда страна. Силно желая да успея да се реализирам в България. На мнение съм, че ако имаш качества, можеш и тук да си уважаван и успешен. Много се надявам илюзиите ми да не бъдат разбити! Злобата и завистта съм ги усетила още преди години. Когато бях по-мъничка някои грозни приказки са ме наранявали. Сега вече почти не обръщам внимание, дори си мисля, че след като има завист, има за какво, разсъждава малката умница и продължава:

„Покрай многото ми пътувания по конкурси и участия имах щастието да се запозная и да комуникирам с много будни, умни, интелигентни и амбициозни деца, деца, които от още съвсем ранна възраст знаят какво искат да постигнат в живота си и работят за това. Разбира се, съвсем не искам да кажа, че такива деца има само сред певците и музикантите, но просто аз се запознавам с такива деца по такива места. Но за съжаление, има и много, които нямат цели в живота, оставили са се на течението и не се занимават с нищо смислено“.

 

За нея

Общината винаги ще я подкрепя

Ние много се гордеем с Алекс, тя от мъничка, от 7-годишна е по сцените и представя Благоевград не само у нас, но и извън границите на държавата. Това дете буквално израсна пред очите ни. Винаги е била много отговорна и сериозна, държи се като истински професионалист, когато е на участия и освен, че пее добре, тя здраво заляга и над учебниците. Талантът є е безспорен, а община Благоевград винаги е подкрепяла можещите и талантливи млади хора. Ние винаги ще бъдем зад нея, защото деца като нея заслужават да имат опора, да им дадем крила, за да покажат най-хубавото на което са способни.

Христина Шопова, зам.-кмет по хуманитарни дейности и култура на община Благоевград

 

Тя е едно много амбициозно момиче

Александрина е едно много амбициозно момиче, тя от мъничка е сериозна, знае какво иска и преследва мечтите си. Никога не сме я карали да прави нещо против волята є. Подкрепяме я за всичко, особено когато виждаме, че тя може и полага огромни усилия. А какво ще избере в бъдеще, пак е нейно решение. Тя винаги е била сериозен човек и от малка говори като възрастна. Трудолюбива и упорита е, затова и успява в начинанията си. И това, че пее, не означава,че е изоставила другите си задължения, напротив и там е добра и има отлични резултати. Ние се гордеем с нея и винаги семейството ще бъде зад гърба й!

Любомира Механджийска, майка на Александрина

 

Сериозна и отговорна за възрастта си

Аз като музикант високо ценя таланта на Александрина. Тя е изключително музикална. Но хубавото е, че не разчита само на това, а полага доста труд и усилия да се развива. Знам, че животът на музиканта не е лесен, но ние сме готови да я подкрепим независимо какво ще реши за живота си напред. Александрина е доста целеустремена, знае какво иска, има си план и ние уважаваме нейната личност. Тя е доста сериозна и отговорна за възрастта си и се радваме, че върви напред.

Юлиян Механджийски, баща на Александрина

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.