Александър Хаджиангелов получи наградата за млади артисти „Иван Димов“

Актьорът на Младежки театър "Николай Бинев" Александър Хаджиангелов е новият носител на ежегодната награда „Иван Димов“ за млади артисти на фондация „Млади български таланти“.

Приза той получи за ролята си на Алън Странг в спектакъла „Еквус“ на режисьора Стайко Мурджев. Отличието му бе връчено снощи след финала на последната за сезона постановка.

Сред носителите на наградата са актьорите Андрей Баташов, Иван Радоев, Рени Врангова, Христо Мутафчиев, Мариян Бачев, Мария Сапунджиева, Валери Йорданов, Ненчо Илчев, Калин Врачански, Александър Кадиев, Владимир Карамазов, Камен Донев и други.

Представлението „Еквус“ набляга на сблъсъка между вътрешното невидимо живеене и обществената му социална оценка. Целта на спектакъла е да бъде разкрита темата-табу за психичното живеене и проблемите на отделния човек.

“Еквус” е представена за първи път от Националния Театър в Олд Вик Тиътър на 26 юли 1973. На Бродуей е поставена в Плимът Тиътър и премиерата се е състояла на 24 октомври 1974 с Антъни Хопкинс в ролята на Мартин Дайзърт.

В ролята на Алън Странг е играл и Даниел Радклиф. Самият той определя ролята си като едно от най-важните и ценни неща в своята кариера.

В постановката в Младежкия театър играят още Севар Иванов, Малин Кръстев, Станка Калчева, Светослав Добрев, Гергана Христова, Ния Кръстева, Петър Дочев, Ярослава Павлова, Николай Луканов, Юлиян Петров и студенти от класа на проф. Стефан Данаилов.

Част от актьорите се превъплъщават в образите на 6 коня и създават групов персонаж на конете, което е най-уникалното в представлението.

Основното действие на пиесата се развива в психиатричната болница Рокъби в южна Англия в наши дни.

Младият Алън Странг е извършил ослепяване на шест коня. Когато полицията и близките му се опитват да разберат причината за неговата постъпка, не получават смислен отговор.

Търсят помощта на доктор Мартин Дайзърт, който е психиатър. Благодарение на своя голям професионален опит той успява да разбере истината за чувствата на момчето в онзи момент.

На финала става ясно какво е провокирало Алън и от какво е повлияно неговото поведение, какво стои в основата и имат ли вина родителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура