Алексей Навални няма да може да участва в президентските избори през 2018 г.

Снимка: Архив

Съдът в руския град Киров призна Алексей Навални за виновен по делото „Кировлекс” и така блокира възможността той да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г.

Навални, един от най-гласовитите опоненти на президента Владимир Путин, беше обвинен в злоупотреба с дървен материал на стойност около половин милион долара.

Прокурорите по делото поискаха присъди от пет години затвор условно. Първоначално присъди за същия срок бяха отменени миналата година от Върховния съд, но той насрочи ново дело в Киров.

Междувременно Навални обяви, че планира да се яви като конкурент на Владимир Путин на предстоящите президентски избори.

Според руското законодателство обаче осъдените по текстове, предвиждащи тежки присъди, губят правото да се кандидатират.

Според Навални процесът срещу е с политически мотиви и той е невинен.

Опозиционерът беше многократно арестуван, а понякога и вкарван в затвора за участие в демонстрации.

По-рано този месец Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая с многократните арести на Навални и разпореди държавата да му плати 50 хил. евро за нанесени морални щети. / БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. не е първият престъпник искащ власт… а щом европейският съд го е подкрепил – със сигурност е виновен

  2. „Кировлес“ а не кировлекс бе бастуни. А този Навални е от типа на нашия асан генов, абсолютно същия мазен помияр и национален предател. За такива само бой, еване и късо подстригване.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.