Алексей Трифонов - Новото начало за СГС

Алексей Трифонов – съдия в Софийския апелативен съд (САС) с 21 години юридически стаж, поема поста на председател на Софийския градски съд (СГС). Професионалист със задълбочен поглед над проблемите на магистратите, балансиран и умерен в решенията, действията и изказванията си. Практичен, а не романтичен в идеите си, както го определиха съдебните кадровици, преди да гласуват за кандидатурата му.

Ново начало за СГС в лицето на Алексей Трифонов видяха 9 от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и го подкрепиха. Опонентът му – Евгени Георгиев, получи гласовете на четирима от членовете.

Съдия Алексей Трифонов е позната фигура сред магистратите. Той завършва средното си образование в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК). Записва висше в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и завършва с отличие като магистър по право. Започва кариерата си като следовател и работи една година в Столичната следствена служба. От декември 1999 г. до февруари 2005 г. е съдия в Софийския районен съд, а след това и в СГС. От октомври 2009 г. досега работи в САС. Съдийската си кариера прекъсва за кратко, само докато е назначен за зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Този пост заема от 6 март 2017 до 4 май 2017 г.

Преди 8 години Трифонов беше и член на ЦИК от квотата на ДПС, заради което по време на изслушването във вторник беше питан и за политически зависимости.

“Това ще ме следва като сянка до края на живота ми. Много съдии са били членове на ЦИК. Те балансираха всички политически настроения и бяха гарант за спазване на законността. Не съм обикалял по партийни централи преди да реша да се кандидатирам за председател на СГС”, категорично заяви Трифонов на изслушването във ВСС.

Съпругата му Ева Димитрова Пелова-Трифонова също е съдия. Работи в Софийския районен съд от 2006 г., а от 2013 до 2015 г. е била командирована в СГС. Семейството има две деца.

Постът, който Алексей Трифонов предстои да заеме официално, е специфичен, труден и ветровит. Не само заради това, че СГС е най-големият и натоварен от окръжните съдилища в страната, който разглежда тежки дела за убийства, злоуптреби, шумни скандали… Градският съд на София остана без титуляр, след като през есента на 2017 г. след като меко казано – спорният, председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка и по-късно се регистрира като адвокат. Тогава започна процедура по избор, в която през март един срещу друг се изправиха Светлин Михайлов и Евгени Георгиев, но кадровиците не подкрепиха достатъчно нито един от двамата. Започна нова процедура, в която Георгиев се кандидатира отново, но този път негов опонент бе Алексей Трифонов.

На 19 ноември Общото събрание на СГС изслуша двамата кандидати и гласува. Алексей Трифонов беше подкрепен от 28 съдии, а Евгени Георгиев – от 59. “Вътрешният вот” бе взет предвид от членовете на ВСС, но той не бе решаващ за крайния резултат.

Тези, сред които и Лозан Панов, които не подкрепиха кандидатурата на Трифонов, говореха, че идва от САС и го определяха като “външен” за СГС. Съдията им отговори, че е работил достатъчно дълго в СГС, познава проблемите и бъдещите си подчинени. Той посочи, че ще решава въпросите с натовареността на магистратите и битовите условия, тесните кабинети и недостатъчното пространство за съдиите. Една от идеите му е СГС да излезе от Съдебната палата, тъй като там има недостиг на кабинети и зали. Трифонов посочи, че би поискал от ВСС увеличаване на щата за съдии, но съвсем откровено каза, че не очаква да срещне подкрепа. Той е на мнение, че магистратите, забавили дела, не трябва да бъдат наказвани дисциплинарно с лека ръка, а да се потърсят причините за забавянето. Трифонов смята, че би трябвало да им се помогне да изпишат делата си в законовите срокове, но не и “да бъдат притискани до стената” с дисциплинарни наказания, тъй като това може да ги демотивира.

Според него при атаки и скандали, свързани със СГС, каквито имаше през последните години с предшествениците му като Владимира Янева и Калоян Топалов, ръководството трябва да излезе с балансиран отговор и да не се поддава на емоции. Все още не е мислил за заместници, но заяви, че би искал да работи с нормални хора с административен опит. В момента председателят на СГС има 6 заместници при 4 отделения. Трифонов обясни, че би могъл да има и по-малко заместници като самият той би се нагърбил с допълнителна работа, ако има възможност бройките да бъдат трансформирани за редови съдии.

На въпрос на “Труд” дали някога се е обучавал извън България на разноски на неправителствени организации - български или чужди, съдия Трифонов отговори: “Никога. Минал съм по всички стъпала на съдебната система, включително в края на миналия век бях следовател”, каза новоизбраният председател на СГС. Той смята, че състезанието с Евгени Георгиев е било на изключително високо ниво и изказа специални поздравления за доброто представяне на колегата си.

Оправда Цветан Цветанов и Мария Мургина

Алексей Трифонов в момента е един от съдиите в състава на САС, който гледа делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена за жесток побой над новородено. През годините е решавал знакови дела като това срещу бившата съдийка Анелия Цветкова, която осъди условно за подкуп. През 2012 г. в състав с други двама съдии оправда бившата шефка на НАП Мария Мургина. Той бе член на състава от САС, който оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението в длъжностно присвояване. Прокуратурата твърдеше, че Цветанов като министър е отклонил 50 000 лв. от бюджета на МВР, като е позволил те да бъдат изплатени обезщетения на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров..

За него

Добър професионалист, етичен към колегите

Познавам го още от годините в НГДЕК – беше и е човек с много знания, добър професионалист, етичен към колегите си и възпитан. Вярвам, че посредством придобития професионален – и извън органите на съдебната власт - и житейски опит, ще се справи с предизвикателството СГС. Използвам възможността да му пожелая преди всичко здраве и успех в реализирането на нелеката задача.

Даниела Дончева, председател на Софийския апелативен съд

Предложи балансиран подход и диалог

За първи път видях Алексей Трифонов на изслушването пред съдийската колегия на ВСС. Вярно е, че се е откъснал за 9 години от СГС, но демонстрира задълбочен поглед за проблемите в съда и има желание за един балансиран подход при решението им. Той представи дълбок анализ и е с ясното разбиране за промените, които са нужни. Съзнава добре правомощията на общото събрание и на председателя. Впечатлих се от това, че ще решава нещата с диалог.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет

Дано реши наболелите личностни проблеми

Много съдии са работили като членове на ЦИК, но това не означава, че има партийни зависимости. Освен това съдия Трифонов е бил заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет. Това е професионалното ръководство. Дай Боже, да работят заедно с Евгени Георгиев, да се подобри работата в съда и да решат наболелите личностни проблеми там.

Севдалин Мавров, член на ВСС

Прояви мъжество и откровеност

Познавам Алексей Трифонов само от работата му като наказателен съдия. За разлика от Евгени Георгиев обаче, той през целия си стаж е отдавал усилия и квалификация за българското правораздаване. Даде по-ясна визия за решаване на чувствителните проблеми в съда. Проявява готовност за посрещане на персонална отговорност за решенията, които трябва да се вземат. За мен Трифонов прояви мъжество и откровеност.

Вероника Имова, член на ВСС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети