Алексис Ципрас - Атинският Робин Худ

За Алексис Ципрас вече знаем няколко неща - той е най-младият премиер на Гърция за последните 150 г., европейски комунист с магическа харизма, лошото момче на гръцката политика без вратовръзка и премиерът, извел Гърция от най-тежката икономическа криза. Атинският Робин Худ и приятел на Хю Лори. Единственият политик, придружаван от чернокожа имигрантка от Африка по време на митинг, превръщайки се в символ на новото поколение гърци, които поискаха достъп до политическата сцена, окупирана от по-възрастните. В топ пет сред най-секси политиците в света през 2018 г.

Гръцкият парламент гласува вот на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас. Правителството получи необходимите 151 гласа от 300-членния парламент. То беше подкрепено от 145 депутати от СИРИЗА и шестима независими народни представители. Против гласуваха 148 депутати от опозицията.

Израснал в атинския квартал “Екзархия” като най-малкото, трето дете на семейство от средната класа, Алексис Ципрас е роден дни след краха на военната хунта през 1974 г. Баща му е строителен предприемач от Епир, а майка му е от Правища, Егейска Македония. Учителите му си го спомнят като тих и кротък. Винаги седнал на последния чин. По онова време се заражда и любовта му към Гръцката комунистическа партия. Скоро среща и другата си любов. Съученичката Бети, по паспорт Перистера Базиана, с която имат две деца. Години по-късно, двамата живеят на семейни начала в атинския квартал “Кипсели”, където са и до днес. Атеисти, без сключен брак, без църковно кръщение за децата им. По-малкият им син се казва Орфеас Ернесто - в чест на революционния идол на семейство Ципрас - Ернесто Че Гевара.

Следвайки примера на баща си - строителен предприемач, Алексис решава да стане инженер и завършва Националния технически университет в Атина, а след дипломирането си през 2000 година се заема със следдипломна квалификация. По това време започва работа като строителен инженер. Написва няколко проучвания и проекти, свързани с градоустройството на Атина. Като студент в Политехническия университет яхва съпротивата и организира протести срещу планирани съкращения. Добива известност като застъпник на студентското движение. Тогава Ципрас дава интервю, в което признава, че се възхищава на възгледите на Мао Дзедун, основател на Китайската комунистическа партия.

Още преди да завърши гимназия, проявява лидерски качества. Когато дясно-центристкото правителство решава да направи реформа в образованието през 1990 - 1991 година, 17-годишният Алексис оглавява спонтанна окупация на неговото училище, която продължава няколко месеца - учениците се затварят в сградата, отказват да я напуснат и спят в класните стаи.

В края на 80-те години се присъединява към възроденото ляво движение в Гърция. От началото на 90-те години се занимава активно с политика. След оттеглянето на Комунистическата партия на Гърция от политическата формация “Синаспизмос”, Ципрас остава в коалицията. Като секретар на младежкото крило на “Синаспизмос” взима активно участие в процеса на създаването на гръцкия социален форум и участва във всичките международни протести против неолибералната глобализация. През декември 2004 г., на Четвъртия конгрес на “Синаспизмос” е избран за член на централния комитет, като отговорник по образователните и младежките въпроси.

Между 2003 и 2004 г. отбива редовната си военна служба във Военноморските сили на Гърция.

Звездният миг на Ципрас настъпва на местните избори през 2006 г., когато е издигнат за кандидат-кмет на Атина от СИРИЗА.

Предизборната кампания провежда почти сам, обикаляйки Атина с мотора си. Предизвиква малка сензация: 10,5% от избирателите в гръцката столица гласуват за левицата, което е тройно повече, отколкото на парламентарните избори две години по-рано.

На петия конгрес на “Синаспизмос” на 10 февруари 2008 г. е избран за председател на партията, след като тогавашният лидер Алеко Алаванос подава оставка по здравословни причини. По това време Ципрас е на 33 години, с което става най-младият ръководител на гръцка политическа партия от 1931 г. насам. Неговият политически баща Алекос Алаванос е човекът, издигнал го до върха. В днешни дни те не си говорят.

През 2009 година на парламентарните избори в Гърция е избран за депутат като представител на изборна единица в Атина. СИРИЗА го избира единодушно за ръководител на парламентарната група.

На предсрочните парламентарни избори, проведени на 25 януари 2015 г. “Коалицията на радикалната левица” (СИРИЗА) печели 36.3% от гласовете. В Гърция партията с най-добър резултат на изборите получава 50 допълнителни места в парламента, за да може да създаде работещо правителство. Така СИРИЗА печели 149 от 300 места в парламента. Ден по-късно договаря коалиция с консервативната партия “Неависими гърци “ (АНЕЛ). Същият ден Ципрас е назначен за министър-председател от президента Каролус Папуляс, с което става най-младият министър-председател на Гърция от 1865 г. насам.

 

Обожава футбола и волейбола

Ципрас минава за мил и любезен човек. Живее сравнително скромно в един от централните атински квартали. Обича да е сред хора и предпочита да се придвижва с мотор. Фен на клуба “Панатинайкос”. Обожава вестник “Елефтеротипия”, футбола и волейбола. Вечер слага синовете си Феб и Орфей да спят. Премиершата мрази да пазарува, не обича да посещава фризьорски салони, не обича да дава пари за дрехи.

 

За него

Голям човек, постигнал много

Гърция е люлка на културата, демокрацията, философията. САЩ гледат на това наследство със страхопочитание. Премиерът Алексис Ципрас е голям човек, постигнал много.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

 

Достоен лидер и приятел на България

Ципрас е опитен политик. Заедно с него направихме много по темата Западни Балкани. Винаги съм срещал подкрепа, за да изведем Балканите в центъра на дебатите в ЕС. По време на бг председателството, с подкрепата и на Ципрас, България успя да сложи на масата на евролидерите темата Западни Балкани, целта ни е да сме по-добро място за живеене.

Ципрас доказа, че е достоен лидер и приятел на България. Нашето сътрудничество има неограничени възможности.

Бойко Борисов, премиер на България

 

Най-големият предател на левицата

Някогашното ми протеже Алексис Ципрас е най-големият предател на гръцката левица в историята! Когато чуете някой да се хвали със собствения си характер и алтруизъм, най-добре е да пъхнеш ръката си в джоба и да пазиш портфейла си.

Бившият лидер на СИРИЗА Алекос Алаванос

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети