Алергии мъчат 40% от българите

Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Всеки 10-и страда от ринити и синузити

Най-често срещаните алергични заболявания у нас през последните години са бронхиалната астма и алергичният ринит като 40% от населението страда от някаква форма на алергия. Това стана ясно по време на VII национален конгрес по алергология, на който домакин бе София.

Около 10% от хората страдат от ринит (възпаление на лигавицата на носа и носната кухина) и риносинузити и това налага непрекъснато да се търсят начини за подобряване ефикасността на антихистамините като терапия.

Все по-сериозен проблем представлява и Хроничната остра белодробна недостатъчност (ХОББ), стана ясно по време на конгреса. Основни фактори за развитието на болестта са замърсеният въздух, тютюнопушенето и респираторните инфекции. ХОББ обаче може да засегне и преждевременно родени деца, както и такива с ниско тегло. За да се намали рискът от ХОББ сред новородените, е препоръчително бъдещите майки да ограничат тютюнопушенето и децата да подлежат на имунизации.

Акцент бе поставен и на ангиоедемът - остър оток на кожата или лигавиците, който може да бъде животозастрашаващ, когато обхваща горните дихателни пътища.

Родните и чуждестранните специалисти наблегнаха още на съвременното значение на имунологичните механизми при алергиите и методите за лечение и диагностика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве