Алергичната хрема засяга все по-млади хора у нас

Истинското лечение се състои в повлияване на имунната система

Десет-петнадесет процента от детското население у нас страда от бронхиална астма. Хранителната алергия също расте по честота, като 50% от децата с атопичен дерматит имат и хранителна алергия, а може да проявят и астматични пристъпи. Това разказва д-р Гинка Даскалова, специалист по детски болести и клинична алергология в гр. Русе, с 30-годишен стаж по специалността.

Алергичната хрема е първенец по честота

От нея страдат около 20% от българите, като тази алергия засяга все по-млади хора. Сред другите по-чести хронични заболявания са бронхиалната астма и екземата, сочат наблюденията на лекарката. Те значително влошават качеството на живот на болния заради ежедневното дразнене в очите и в носа, сълзене на очите, главоболие, задух, сърбежи, сънливост или свръхвъзбудимост, отсъствия от работа и училище и не на последно място, средствата за лечение.

Причините за повишаването на чувствителността (сенсибилизация) към полени, домашен прах, акари, косми от животни, спори на плесенни гъби са многобройни. Сред тях са урбанизацията, замърсеният въздух, консумацията на некачествени храни, пълни с изкуствени вещества, претрупаните с предмети домове, върху които се наслагва прах. „Хората прекарват все повече време в затворени помещения, където са откъснати от естествената си среда, а това е предпоставка за сенсибилизация”, споделя д-р Даскалова. Същото важи и за малките деца, отглеждани в чиста среда. Те са по-податливи на развитие на алергии към храни, инхалаторни (чрез вдишване) алергени. Ако имат и фамилна обремененост, тогава честотата на алергиите е по-голяма.

„Коренните жители на гр. Сандански, например, където въздухът е чист, климатът е средиземноморски, има малки температурни колебания през годината, също боледуват от алергични заболявания. Тъй като това население е повече проследявано от научен интерес, данните са по-точни. Те сочат, че около 2% от хората там страдат от астма. Значи не са за подценяване генетичният терен и битовите условия, в които живеят хората”, обяснява алергологът.

Алергичните изяви се променят в хода на възрастта

Така нареченият „алергичен марш” преминава през няколко етапа. Обичайно, в кърмаческа възраст се наблюдават прояви на непоносимост към белтъка на кравето мляко, сърбящи обриви по детската кожа (атопичен дерматит). В яслената и градинската възраст алергичната предразположеност често е причина за бронхиолити, които протичат със свирене на гърдичките на детето в хода на вирусна инфекция. Учениците и по-големите пък страдат повече от алергична хрема и бронхиална астма.

Специалистът съветва родителите, които са обременени с тежки алергии, по възможност да плануват раждане в извънцъфтежния сезон. Бременната трябва да ограничи до минимум консумацията на млечни продукти (от краве мляко), ядки, да не злоупотребява със сладки храни, шоколади, салами (заради съдържането на консерванти), да не пуши. Когато бебето се роди, препоръчително е майката да го кърми, жилището да бъде редовно почиствано от прах, да не е претрупано с губери, завеси, много саксии с пръст, да не се пуши пред детето, да се слагат всички имунизации.

Сенна хрема или настинка?

Пролетта поставя началото на оплакванията от сенна хрема (полиноза). Заболяването се дължи на повишена чувствителност към полените на растенията. Стартът на поленовия сезон при всеки пациент е индивидуален, в зависимост към какво е алергичен - дървесен, тревен или житен полен.

Не са редки случаите, когато хората си мислят, че причина за състоянието е настинка и не му обръщат сериозно внимание. А как да разграничим алергичната от вирусната хрема? „От настинка човек киха, кашля, има температура, болки по тялото и т.н. При полинозата има предимно алергични прояви с течащ, сърбящ нос, зачервени очи и сълзене, повторение на алергичните симптоми в няколко последователни години по едно и също време”, обяснява д-р Даскалова.

Нелекувана 4 години, сенната хрема може да премине в астма

„Истинското лечение на сенната хрема се състои в това да се повлияе на имунната система с имунотерапия. След като болният е с доказана полиноза, е важно тази имунотерапия да започне поне 2 месеца преди началото на сезона на оплакванията”, предупреждава специалистът.

И препоръчва предсезонна профилактика с антихистамини и с по 3 таблетки дневно от хомеопатичното лекарство при алергична хрема Ринитал. А в разгара на сезона, при остри оплаквания, пациентът може да взима по 1 табл. на всеки час, до 12 таблетки ден от препарата. При децата от 1 до 12 г. дозата е до 8 табл. дневно. Много добър ефект за облекчаване на алергичните симптоми се постига, когато терапията се комбинира и с хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал. Той възстановява проходимостта на носа и по чисто механичен начин измива носната лигавица от попадналите в нея полени и други алергени. Спреят е и един от малкото медикаменти, който може без проблем да се използва дори от деца от нулева възраст, бременни и кърмещи жени.

Тази терапия трябва да се повтаря в продължение на З-5 години. Целта е да се постигне излекуване, както се случва при много голям процент от пациентите на д-р Даскалова, редуциране на оплакванията, в дългосрочен план и ремисия от 8 години или най-малкото да се предотврати усложняването на алергичната хрема в поленова астма.

Как да се предпазваме от полените?

Това е трудна задача, защото в горещите дни вятърът ги разнася на големи разстояния - влизат през отворени прозорци в жилищата, в колата, във влака, в парка. Докато сме навън, по неотложни задачи, сме изложени на алергените. Доктор Даскалова препоръчва на страдащите от полиноза да се движат с очила, да се изкъпват, след като се приберат вкъщи, да се преобличат, да стоят на затворени прозорци като в камера, да проветряват само нощем.

Няма специални хранителни режими, които пациентите трябва да спазват. „Но само формално, защото има и прояви на кръстосана алергия, за която можем да мислим, когато пациент с алергия към някои цитрусови плодове може да получи алергични симптоми от лайка, невен, мащерка. Например, алергични към брезов полен хора могат да имат орален алергичен синдром към ябълка, праскова, лешник. Алергичните към тичинков прашец могат да дадат алергични прояви при консумация на мед. Има и други кръстосани алергии , които не можем да изредим, но не и нужно, защото клиничният опит на всеки пациент е уникален. Консултацията с алерголог ще го ориентира за лечение, профилактика и начин на живот”, обяснява специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве