“Алибаба” преговаря с Тракия икономическа зона

Французи откриват завод за самолетни части около Пловдив

Китайският гигант в онлайн търговията “Алибаба” преговаря с Тракия икономическа зона, съобщиха от ръководството на дружеството за “Труд”.

Преди година при посещение на вицепрезидента на Alibaba Group г-н Сън у нас стана ясно, че компанията предвижда да създаде логистичен център, който да обслужва поръчките им в цяла Европа. Идеята включва и предлагане на български стоки и храни на международните пазари. Тогава гигантът беше набелязал Бургас, но интересът на компанията определено се е насочил към Пловдив.

Освен преговорите, които представителите на икономическата зона водят с гиганта “Алибаба”, се очакват 12 нови проекта да стартират през 2018 г. Един от тях е първият в България завод за самолетни части на френската компания “Латекоер”. Новите вложения са предимно на немски фирми, но сред тях не липсват и на българските компании, заети в секторите на логистиката и опаковките - TVT, производство на колбаси - “Елко мес”, опаковъчни материали - “ЕНКО Пластикс”. Един от големите бг проекти е на компанията “Биомашиностроене АД”, специализирана в проектиране и производство на технологично оборудване за промишлеността. Тя ще построи две логистични площадки и две производствени халета в зоната. Мащабна инвестиция ще направи и германската фирма VEM, която ще изгради нов завод на територията на “Мекалит” за над 1 милион евро.

“Вложенията на българските компании в Тракия икономическа зона ще достигнат 30 млн. лв. за годината, а от чуждите фирми очакваме поне 100 млн. лв.”, коментира за “Труд” Емил Янков, мениджър “Бизнес развитие на ТИЗ”. През 2018 г. “Клъстер Тракия икономическа зона” стартира проект за оборудването на учебен център с десет зали за теоретично и една за тренировъчно обучение за квалификация и преквалификация на кадри в индустрията, като услугата ще могат да ползват инвеститорите в зоната, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции