Алина Кабаева - Златното момиче на Русия

Алина Кабаева е руска гимнастичка, политическа фигура и мениджър. Името ѝ е вписано в Книгата за рекордите на Гинес като петкратна европейска шампионка. Тя е двукратна абсолютна световна шампионка. Има 25 златни медала от световни и европейски първенства, включително 1-во място на Олимпиадата през 2004 г. Откакто я свързват с Путин, Алина носи прякора първата любовница на Русия.

Биографията на Алина Кабаева е плетеница от победи, скандали и интриги. Бъдещата победителка на Олимпиадата през 2004 г. е родена на 12 май 1983 година в Узбекистан в семейство на спортисти. Любов Кабаева, майката на Алина, играе за националния отбор по баскетбол. Марат Кабаев, бащата на бъдещата знаменитост, посвещава живота си на футболния отбор “Пахтакор”.

Алина е на 3 години, когато влиза в залата за гимнастика. Момичето дължи успеха си на треньорите Людмила Никитина и Анелия Малкина, които са нейни ментори в детството. Когато е на 11 години, заминава за Москва с майка си. Тя иска талантът на момичето да не отиде на вятъра. Столицата дава възможност на атлетката да тренира в залата с легендата на художествената гимнастика Ирина Винер. Гледайки детските си снимки, Алина Кабаева си спомня, че при първата среща в очите на треньорката на руския национален отбор се появява ужас. Момичето не е подготвено професионално и трябва да работи усилено, за да постигне впечатляващи резултати. Трябва да се отървете от наднорменото тегло, защото треньорите на шега я наричат “поничка”.

За първи път Алина Кабаева влиза в руския национален отбор през 1996 г. На 15-годишна възраст печели Европейското първенство. С времето става абсолютен шампион на Европа още 4 пъти. Основното постижение на Кабаева с право се счита титлата на единствената петкратна европейска шампионка. Самата гимнастичка нарича Япония своя “щастлива” държава. В Страната на изгряващото слънце тя постига най-значимите победи в кариерата си.

През 2000 г., на Олимпийските игри в Сидни, Алина е всеобщо признатата фаворитка, като показва най-добри резултати в крайното класиране. Въпреки това, прави груба грешка при представянето си с обръч, резултатът е 3-то място в турнира.

Олимпийските игри през 2004 г., проведени в Атина, са триумф за Кабаева. Рускинята показва най-добри резултати в упражнения с топка, бухалки и лента, а в упражнението с обръч отстъпва само от Ирина Чащина. Гимнастичката планира да участва и на Олимпийските игри в Пекин, но това не се случва. През 2007 г. Алина завършва спортната си кариера.

През 2001 г. Кабаевa се забърква в голям скандал - заедно с Ирина Чащина са обвинени в употребата на фуросемид. На гимнастичките им е забранено да участват в състезания за 2 години. Тогава Алина губи всички награди, получени на Игрите на добра воля, както и на Световното първенство през 2001 г. През първата година на “изгнанието” няма право да се появява в състезания, втората година е по-лека - наказанието е отменено, рускинята може да участва в турнири, но под строгия контрол на съдии и лекари. Няколко години по-късно става ясно, че веществото фуросемид не е допинг, тъй като лекарството допринася за отстраняването на забранените вещества от тялото.

Както е известно, талантливият човек е талантлив във всичко. Алина Кабаева не е изключение, радвайки феновете с филмови роли. Рускинята се появява в образа на нинджа в японския филм “Червена сянка”. Забелязана е и в реклами, както и във видео на групата “Игра на думи” към песента “Алина Кабаева”. Спортистката не отказа и модни шоута. По време на периода на пълна дисквалификация работи като водещ на програмата “Империя на спорта”. Участва в риалити проектите Fort Boyard и Harem. Кабаева е чест гост на страниците на лъскави списания. Популярността на гимнастичката ѝ позволява да стане носител на наградата Glamour през 2006 г.

За първи път в политиката Алина Кабаева влиза през 2001 г. на 18-годишна възраст. До 2005 г. е член на партия “Единна Русия”, а през следващите няколко години седи в Гражданската камара на Руската федерация.

През септември 2014 г. Кабаева прекратява работата си в руския парламент. Новият период от биографията ѝ е не по-малко наситен със събития. През есента на същата година Алина получава позицията на председател на борда на директорите на холдинга National Media Group. От 2016 г. е ръководител на Съвета на директорите на ЗАО Спорт-Експрес. Освен постижения в спорта и политиката, Кабаева има и две висши образования. През 2008 г. основава фондация в помощ на нуждаещи се семейства с ниски доходи и деца с увреждания, изпълнява програми за защита на майчинството и детството, подпомага масовия спорт.

 

Станахме една кръв

Родителите на Алина са специални хора. Баща ѝ е известен футболист и мога да нарека майка ѝ моя сестра. Мисля, че с Алина никога нямаше да постигнем толкова много, ако не беше майка ѝ. Можем да кажем, че отгледахме дъщеря си заедно. Понякога дори бъркахме кой от нас е треньор и кой е майката. Всичко беше толкова преплетено, че наистина станахме като една кръв. Когато я видях - нейната холивудска усмивка, ангелската светлина в очите ѝ, тази красота, нейните движения и всичко, което олицетворяваше тялото ѝ... Казах на майка ѝ: “Досвиданя! Върви в Ташкент, детето остава.” 

Ирина Винер, треньор

 

Записа името си в световните енциклопедии

Алина Кабаева е увековечила името си във всички световни енциклопедии като изключителен руски спортист. Достатъчно е да споменем, че е била депутат от Държавната дума, шампионка от Олимпийските игри през 2004 г. и техен бронзов медалист през 2000 г. Освен това е петкратен европейски шампион и носител на два ордена - “Приятелство” и “За заслуги към Отечеството” IV степен. Лично аз не забелязах нищо романтично в отношенията между Алина и Владимир Путин. Но ако това е вярно, тогава можете само да се радвате за нея.

Светлана Хоркина, депутат

 

Приличаше на поничка

Осемдесет и осма година се прибрах след Купата на СССР. Марат, бащата на Алина, поиска да я представя на Ирина Винер. Съгласих се. Пристигнахме в залата. Алина беше като поничка, пълничка. Беше уплашена, сгушена в ъгъла и плачеше. Изведох я от залата, успокоих я. Минаха няколко часа, отново доведох Алина в залата и я накарахме да покаже на Ирина Винер какво може. Тя остана много впечатлена от таланта на момичето и се съгласи да я тренира.

Венера Зарипова, бивша гимнастичка

“Майка” на три деца

От 2002 до 2005 г. Алина Кабаева се среща с бизнесмена Давид Муселяни. Двойката е на крачка от сватба, но в крайна сметка се разделят. Тогава зачестяват слуховете, че Кабаева има връзка с Владимир Путин. През 2013 г. пресата съобщава, че двамата тайно са се оженили във Валдай. Коментарът на Дмитрий Песков относно “сватбата” е, че слуховете са неверни. Две години по-късно Neue Zurcher Zeitung пише, че Кабаева е родила син на Путин в швейцарска клиника. През май 2019 г. се появяват публикации, че Алина е станала майка на близнаци в Москва. Твърди се, че родилката е държана във ВИП отделение с охрана. Така и не е ясно дали Кабаева и Путин имат връзка и дали тя е майка на три деца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети