"Алкомет" обяви амбициозен инвестиционен план на бизнес форум

Алкомет АД

"Алкомет" АД Шумен беше домакин на дискусионен бизнес форум днес, фокусиран върху възможностите за финансиране от Министерството на иновациите и растежа. Във форума участваха Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, зам. -кметът на Шумен Росица Антонова, представители от посолството на Република Турция и бизнесмени от региона.

На събитието присъстваха и представители от "Алкомет" АД, сред които мажоритарният собственик Фикрет Индже, председателят на Надзорния съвет на компанията Фикрет Кузуджу и директорът на завода Иван Папазов.

"По Плана за възстановяване и устойчивост има предвидени доста ресурси, за да подкрепят иновативни предприятия, както и инвестиции в кръгова икономика, в действия, свързани с подобряване на капацитета", каза пред журналисти в Шумен министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Алкомет" АД беше инвеститор на годината за 2022 г. и сега заяви своите намерения да направи отново голяма инвестиция във високотехнологично развитие на компанията, както и инвестиция, която ще помогне да бъде представена България като добра дестинация за развитие, за икономически растеж и която е привлекателна с новия си подход в това да бъде добро място за интелектуален капитал и научна и развойна дейност, на основата на която да се случат иновациите", посочи министър Стойчева.

По време на форума Иван Папазов, директор завод на "Алкомет" АД, обяви новият инвестиционен план на компанията на стойност 137 млн. лв., който ще се изпълнява през следващите три години. 

Инвестиционният план предвижда разширение на същестуващ Валцов цех 2, с допълнителни 5000 м2 и увеличаване на производствените мощности за валцови продукти, посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване.

Ще се изгради и нов Леярен цех, в който е планирана високотехнологична линия за леене на рулони, която ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулатори (батерии).  Нова маса за леене на заготовки с диаметър 12" и аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене са предвиждат във Леярен цех 1.

В Пресов цех са предивдени две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7" и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12" и с дължина 1500 mm.  В цех Алкомет Аутомотив ще бъде изградена нова линия за пасивиране. Високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Линията е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции