Алпинистът Атанас Скатов публикува дневника на един веган, покорил Манаслу

"Над 8000 метра. Манаслу" е новата книга на алпиниста Атанас Скатов. Още от корицата на изданието става ясно, че всъщност това е "Дневникът на един веган", изкачил осмият по височина връх на планетата.  Сливенецът покорява осемхилядника в Хималаите през 2015 година и става вторият веган, който е покорил "Душата на планината" /8 163 метра/.  В знак на уважение към известния алпинист, общината в родния му град организира представяне на книгата, съобщиха от там.

Освен "Душата на планината", някои превеждат значението на названието "Манаслу" и като "Планина на духа".  Скатов се изкачва на най-високото място в Хималаите само година, след като покори "покрива на света" Еверест" /8 848 метра/. Авторът посвещава поредицата си от книги, сред които е и най-новата, на хората, които със своите добри дела дават надежда на всеки да сбъдне мечтите си.

На 11 март Скатов чества 40-годишния си юбилей. Известно е, че той е магистър по аграрни науки. Професионалният му път започва с научна дейност и докторат, защитен в Хумболтовия университет в Берлин. Известно време е работил като научен сътрудник  в Германия и в родната си. Бил е и университетски преподавател, има опит в частния бизнес. Преди няколко години е изоставил научната кариера и изцяло се е отдал на спортуването, катеренето и веганството. Новата му книга ще бъде представени на 29 март вечерта в общинската зала "Май".

Коментари

Задължително поле