„Алфатур“ фалира, клиентите им ще търсят парите си от застраховател

Един от големите туроператори у нас – „Алфатур“, обяви, че фалира и няма да може да изпълни планираните коледно-новогодишни пътувания.

Oт Министерство на туризма съобщиха, че са получили официални уведомления от „Алфатур“ АД, „Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД, че и трите дружества са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата.

„Алфатур“ АД информира, че няма туристи, които в момента се намират зад граница и остават необезпечени вследствие на ситуацията. Всички техни клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, следва да предявят иск за плащане към техния застраховател - Застрахователно дружество „Евроинс“ АД, като предоставят всички платежни документи и договори за услуга. „Алфатур“ АД заявява готовност да окаже съдействие на застрахователя.

„Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД декларират, че към днешна дата нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка „Отговорност на туроператора“, обясниха от Министерството на туризма.

От „Алфатур“ обясниха на интернет страницата си, че в резултат на революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Република Турция, са загубили основните си дестинации, които съставляват около 80% от бизнеса им.

"В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите", посочват от агенцията.

Подчертаваме, че нашите клиенти, които са внесли депозити или са платили изцяло своите почивки, няма да загубят парите си. Те са гарантирани със застраховката „Отговорност на туроператора“, сключена между агенцията и Застрахователно дружество „Евроинс“ АД с покритие 1 400 000 лева, успокояват от дружеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика