Ал Пачино - Крал Ал

Великият Ал Пачино се завръща към шекспировите си корени с главна роля в свръхамбициозна нова филмова адаптация по “Крал Лир”. Новината предизвика вълни от еуфория сред ценителите на качественото кино и на играта на Пачино, който на 78 години продължава да бъде един от най-внушителните и уважавани изпълнители в света. В последно време той няма наистина голяма роля и “Крал Лир” може да промени това и да ни върне във времената, в които могъщият Пачино владееше сцените и екраните.

По “Крал Лир” Пачино ще работи с режисьора Майкъл Радфорд, с когото направиха добре приетата екранизация по “Венецианският търговец” на Шекспир преди 14 години. Тогава американският актьор със сицилиански корени изпълни иконичната роля на еврейския лихвар Шайлок.

“Лир е ролята, към която всички се стремят. Ал отдавна обмисля идеята”, коментира режисьорът, цитиран от американското шоубизнес издание “Индиуайър”. “Има разлика между Шайлок, който се появява само в пет сцени, и Лир, който е почти във всяка сцена. Мисля, че на Пачино ще му хареса това, тъй като е страхотен актьор”, добавя Радфорд.

“Преди ние имахме желанието, но никога началната дата на проекта. Сега имаме енергията да направим “Крал Лир”. Надяваме се, че създаваме епос”, разказва продуцентът Бари Навиди, част от екипа на “Венецианският търговец”. Той добавя че, “Майкъл и Ал ще се придържат към оригиналния текст, но много трябва да се направи по предаването на посланието и визуализацията - по начина, по който Майкъл ги комбинира, той ги прави по-естествени вместо театрални.”

Ал Пачино е известен по целия свят с великите си филмови роли в трилогията “Кръстникът”, “Белязаният”, “Серпико”, “Кучешки следобед”, “Усещане за жена”, “Дони Браско”, “Пътят на Карлито” и много други знаменити заглавия. Той има репутацията на алфа-мъжкар и актьор за роли на брутални, авторитетни лидери и ганстери. Но Пачино започва като театрален актьор, отдаден на класиките и си изгражда име на един от най-надарените шекспирови изпълнители. Той е сценично явление и звезда за театралната публика и критика в Ню Йорк. Знае десетки монолози от произведения на Шекспир и никога не е късал връзката със своята първа любов. “Крал Лир” може да бъде неговото голямо завръщане.

В същото време Пачино продължава да култивира и екранния образ на кораво копеле. Популярността на Тони Монтана от “Белязаният” расте прогресивно с годините. Пачино играе долнопробен кубински бандит с чудовищен апетит за успех, изхвърлен от режима на Кастро в Маями - там, където кокаиновите мечти се сбъдват. Тони Монтана е разкошен простак, добре дрогиран дегенерат и свиреп селски новобогаташ, готов да разреже лицемерието на висшата класа с моторна резачка. Стъпил върху трупове на конкуренти, Монтана изкачва кокаиновата планина на успеха, изшмърква своята американска мечта и се превръща в най-забавното парвеню под слънцето.

Пачино е майстор на подобни изпълнения, а персонажът на Тони Монтана предлага изобилие от възможности за него да направи актьорско зрелище. Простащината в ръцете на Пачино никога не е изглеждала толкова вдъхновяваща и заразителна. В същото време той е софистициран шекспиров актьор.

Много от сценичния си опит Пачино влага в изграждането на образа на Майкъл Корлеоне в “Кръстникът” през 1972-а година. Две години след монументалния успех на филма екипът се завръща за продължение. Да се заснеме достойна втора част на абсолютно завършения и съвършен филм “Кръстникът” сигурно е изглеждало като непосилна задача, като епично предизвикателство. Точно такива неща са обичали през този период на творческа потентност Франсис Форд Копола и Пачино.

Със завръщането си в ролята на Майкъл Корлеоне, Пачино прави продължение и предложение, на което публиката не може да откаже. “Кръстникът 2” разгръща трагично-диаболичния образ на Майкъл Корлеоне и хвърля мост към младостта на баща му - криминалния патриарх Вито, благодарение на най-изумителното и легендарно паралелно повествование в историята на киното. Пачино и Де Ниро, в ролята на младия Вито, достигат върха на актьорската професия в съответните роли. Всяка сцена, всяка реплика, всяка монтажна връзка, движение на камерата и музикален тон в този opus magnum допринасят за апотеоза на киното като изкуство. “Кръстникът 2” е най-доброто филмово продължение и едно от най-важните произведения на XX век.

Пачино е оставил своя отпечатък върху качествения културен пейзаж. Но и на 78 години той може да продължи и обогати великото си творческо наследство. “Крал Лир” е една от златните му възможности.

 

Играе Джими Хофа в мафиотския епос „Ирландецът” на Мартин Скорсезе

Най-очакваният и обсъждан филм на Ал Пачино извън всякакво съмнение е мафиотският епос “Ирландецът”, който трябва да излезе догодина. Режисьор е Мартин Скорсезе е актьорският състав е легендарен – Пачино, Робърт Де Ниро, Джо Пеши и Харви Кайтел. Сюжетът разказва за потенциалната връзка на наемен убиец на мафията с мистериозното и безследно изчезване на прочутия американски профсъюзен лидер Джим Хофа в средата на 70-те години на миналия век. Ролята на Хофа е поверена именно на Пачино.

Събирането на Харви Кайтел, Де Ниро, Пачино и Пеши точно от Скорсезе предизвика огромни вълнения в средите, а четиримата актьори бяха описани като “четиримата конници на апокалипсиса” на качественото гангстерско кино. Дълго време проектът беше само слух и до последно не се знаеше дали ще се осъществи, но Скорсезе успя да събере 100 милиона долара за бюджет, снимките приключиха и филмът вече е във фаза пост-продукция.

 

За него

Никой нямаше да изиграе Майкъл Корлеоне като него

Винаги съм знаел, че Ал ще направи нещо специално с ролята на Майкъл Корлеоне в “Кръстникът”. Тогава имах огромни проблеми с продуцентите, които се опитваха да ми налагат изисквания и не желаеха Ал за ролята. Искаха име, а тогава той беше млад, но много талантлив театрален изпълнител. Караха ме постоянно да прослушвам други актьори за ролята, но аз винаги вкарвах и Ал в пробните снимки. Накрая го наложихме и всички знаем резултатите. Никой нямаше да изиграе Майкъл Корлеоне като него. Ал е автентична американска легенда.

Франсис Форд Копола, режисьор, процудент и сценарист

 

Беше като природна сила в „Белязаният“

Научих толкова много от Ал по време на общата ни работа в “Белязаният” на Браян Де Палма в началото на 80-те години на миналия век. Той направи чудовищен, свиреп образ, беше като природна сила, която отнася всичко със себе си. За мен “Белязаният” наистина е специален филм. Помня, че в началото критиците обвиниха Ал, че преиграва, но с годините това стана една от най-великите му роли. Времето показа кой е бил прав.

Мишел Пфайфър, актриса

 

Един от най-великите американски актьори в историята

Ал Пачино е един от хората, които промениха филмовата индустрия в началото на 70-те години на миналия век. Той е част от поколението на смели творци, които с безкомпромисен стил и съдържание възвестиха ерата на ново авторско кино в англоезичния свят. Пачино е сътворил някои от най-иконичните образи в света на подвижните картини. Той несъмнено е един от най-великите американски актгьори в историята. Сигурен съм, че неговите почитатели нямат търпение да го видят в режисирания от Скорсезе ганстерски трилър “Ирландецът”

Марк Кърмоуд, филмов критик и автор

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети