Американска мечта на ток

Изящната електрическа лимузина Lucid Air с мощност до 1126 конски сили и пробег до 725 км започва да се продава в Европа.

Щатският производител Lucid пуска първи модел в Европа

Голяма мощност и дълъг пробег

Като доставчик на луксозни стоки американската компания Lucid иска да разтърси пазара на електрически автомобили.

Нейните продукти трябва да се отличават от конкуренцията с високо ниво на комфорт, много удоволствие от шофирането и огромен пробег. Марката стъпва на европейския пазар с първия си модел Air, който започва да се продава в четири държави - Швейцария, Германия, Холандия и Норвегия. Скоро предлагането ще се разшири и в други страни.

Lucid Air внася в Европа американския лукс, съчетан с електрическо задвижване.

Колата е типичен американски продукт - проектирана в Калифорния и произведена в Аризона. Изборът за купувачите е между четири варианта - Pure, Touring, Grand Touring и Dream, които се отличават по оборудването, мощността и пробега. Базовото изпълнение Pure разполага с мощност от 487 к. с. (338 киловата) и максимален въртящ момент 960 Nm. Тези стойности са далеч над масовата представа за “базов” автомобил.

Благодарение на голямото междуосие (2,96 м) в интериора има много място отпред и отзад. Багажникът побира 627 литра, а под предния капак има допълнително отделение с обем 283 литра. При сгъване на задните седалки товарното пространство се увеличава до 1834 литра. Кокпитът е прегледен и подреден с голям извит екран от три части.

Топверсията Dream осигурява зашеметяваща мощност от 1126 конски сили (828 киловата) и ускорява до 100 км/ч за удивителните 2,7 секунди - по-бързо от Bugatti Veyron. Задвижването на четирите колела гарантира оптимално сцепление.

Изцяло дигитален кокпит с голям извит екран от три части и допълнителен дисплей.

Благодарение на голямата батерия с капацитет 92 киловатчаса Lucid обещава пробег до 725 км с консумация от 14,1 киловатчаса на 100 км. При спиране за зареждане на бърза станция с мощност до 250 киловата само за 20 минути батерията акумулира енергия за изминаване на 400 км.

Версията за дълги пътувания Grand Touring предлага експлозивна мощ от 830 к. с. (611 киловата) и 1200 Нм въртящ момент. Още по-голямата батерия от 112 киловатчаса увеличава пробега до 839 км. Недостатък е, че тя е по-тежка и отнема малко от пространството за краката на втория ред седалки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили