Американска репортерка към Путин: От какво толкова ви е страх?

Репортерът от Ей Би Си нюз Рейчъл Скот стана герой в социалните мрежи, след като зададе смел въпрос на Владимир Путин по време на пресконференцията в Женева, пишат световните медии.

"Списъкът с вашите политически опоненти е дълъг и повечето са мъртви или в затвора за дълго време. Направихте така, че всеки, който иска да влезе в политиката в Русия и подкрепя Алексей Навални да не може да го направи. Въпросът ми към вас, г-н президент, е от какво толкова ви е страх?", казва Скот на микрофона.

Руският президент започва да описва организацията на Навални, който не спомена по име, като "естремистка", чиято цел е да доведе до масови безредици и нарушаване на закона. След това Путин дава пример с безредиците след убийството на Джордж Флойд в Съединените щати, който също не споменава поименно.

Президентът казва още, че Русия съчувства на Съединените щати и не иска подобни демонстрации да се случват в рамките на страната.

Репортерката обаче отхвърля този отговор и казва на Путин - "Не ми отговорихте на въпроса, сър. Ако всичките ви политически опоненти са мъртви, в затвора или отровени - това не изпраща ли ясно послание, че не искате равнопоставена политическа битка?".

"Ако говорим кой кого убива и изпраща в затвора, хората нахлуха в американския Конгрес с политически искания. Сега ги очакват присъди от 20, може и 25 години затвор", отговаря Путин.

Миналата седмица руският съд реши двете организации на Алексей Навални да бъдат определени като екстремистки групи, което доведе до масови критики от Запада. Това съдебно решение означава, че членове на тези организации не могат да се кандидатират за предстоящите избори в Русия. Темата Навални беше и една от водещите по време на разговорите между Байдън и Путин. Американският президент предупреди руския си колега, че "последиците от евентуалната смърт на Алексей Навални ще бъдат опустошителни за Русия".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия