Американски ветеран от войната в Афганистан е арестуван за планиране на атентат в Лос Анджелис

Американски ветеран от войната в Афганистан е арестуван по подозрение, че подготвял атентат с експлозиви, който да вземе много жертви, предаде Ройтерс, като цитира федерални прокурори.

26-годишният Марк Стивън Доминго, военен от сухопътните сили, който служил известно време в Афганистан и след това приел исляма, бил арестуван в петък във връзка със заговор, разкрит от ФБР.

"Това разследване предотврати съвсем реална заплаха, повторена няколко пъти от обучен военен, че иска да извърши нападение с максимален брой жертви", се казва в декларация на прокуратурата.

Доминго е обвинен в оказване на материална подкрепа на терористи. В разговор с агент на ФБР под прикритие той казал, че е привърженик на насилствения джихад и, че планира да взриви самоделна бомба на митинг в предградието на Лос Анджелис - Лонг Бийч.

Асошиейтед прес посочва, че Доминго се готвел да взриви бомба на нацистки митинг на бели националисти в южна Калифорния, за да отмъсти за нападението срещу джамии в Нова Зеландия през март, в което бяха убити 50 души. Според прокуратурата той купил материали за самоделно взривно устройство, което да задейства дистанционно.

АП добавя, че на планирания нацистки митинг в парк в Лонг Бийч не се явили бели националисти, но се състоял голям контрапротест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка