Американски генерал: Китайската армия скоро ще може да ни съперничи

Увеличаването на числеността и капацитета на китайската армия става с такова темпо, че скоро ще може да съперничи на американската „практически във всички области“, предупреждава висш американски военен.

„Впечатляващото засилване на военната мощ на Китай скоро може да представлява предизвикателство за САЩ практически във всички области“, каза адмирал Хари Харис на изслушване пред Комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите, пише БГНЕС.

Най-голям напредък се отбелязва при разполагането на ракетните батареи, развитието на пето поколение изтребители, засилване на китайските ВМС, включително с първа база в чужбина – в пристанището в Джибути, посочва адмиралът.

Хари Харис е началник на Тихоокеанското командване на САЩ. Наскоро той бе определен от президента Доналд Тръмп за посланик в Австралия. Номинацията му трябва да бъде одобрена от Сената. Според този висш военен с 39-годишна кариера в армията, който енергично критикуваше експанзията на китайската армия в Южнокитайско море, ако САЩ не ускорят своето военно развитие, то американската армия ще се затрудни да се конкурира с китайската народна армия в бъдещ конфликти.

По отношение на заплахата от страна на Северна Корея, той каза, че Пентагона разполага с необходимите възможности да блокира всякаква ракета, насочена към американска територия.

Коментари

Задължително поле