Американското разузнаване: Войната между Израел и "Хизбула" може да избухне всеки момент

Според разузнавателните данни на САЩ през следващите няколко седмици вероятно ще избухне мащабен конфликт между Израел и "Хизбула", ако Йерусалим и ХАМАС не успеят да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа, пише американската редакция на Politico.

Представители на САЩ се опитват да убедят и двете страни да намалят напрежението - задача, която би била значително по-лесна при наличието на прекратяване на огъня в Газа. Но това споразумение е в процес на напрегнати преговори и американските служители не са уверени, че Израел и ХАМАС ще се съгласят на представената сделка в близко бъдеще.

Междувременно Израелските отбранителни сили и "Хизбула" са изготвили бойни планове и са в процес на опити да се снабдят с допълнителни оръжия, твърдят двама високопоставени американски служители, запознати с разузнавателната информация.

И двете страни публично заявиха, че не искат да воюват, но висши служители на Байдън все повече смятат, че е вероятно да избухнат интензивни боеве въпреки усилията да се направи опит това да се предотврати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток