Американци и кюрди патрулират съвместно петролния регион в Североизточна Сирия

Американските военни и коалицията на кюрдските „Сирийските демократични сили“ (СДС), съвместно патрулират петролния регион в Североизточна Сирия, предава TACC. Руската агенция се позовава на кюрдски медии.

Според информацията "съвместен конвой от американски сили и СДС патрулира петролни находища в селските райони в североизточна Сирия". Американската част от конвоя се състои от пет бойни машини. Това е първата подобна мисия, проведена в тази област от американските сили съвместно с частите на СДС, след като Вашингтон обяви изтеглянето на войските си от североизточната част на Сирия преди началото на турската военна операция в региона.

На 9 октомври Турция започна военна операция в Северна Сирия, наречена „Извор на мира“, насочена срещу кюрдските сили в региона. Според плана на Анкара, в Северна Сирия трябва да бъде създадена зона за сигурност, от която кюрдските сили да се изтеглят и там да бъдат заселени бежанците, намиращи се в Турция в момента.

На 28 октомври министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че Съединените щати възнамеряват да разположат допълнителни наземни механизирани сили в Северна Сирия, за да защитят нефтените находища от членовете на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Коментари

Задължително поле